Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Ziua Limbii Române, sărbătorită și la Căușeni-Republica Moldova

Ziua Limbii Române, sărbătorită și la Căușeni-Republica Moldova

Delegația Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi”pentru românii de pretutindeni, condusă de domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH și domnul Igor Șarov, viceministru al Educației, Culturii și Cercetării din Republicii Moldova au fost prezenți astăzi la Căușeni pentru a sărbători, deopotrivă, Ziua Limbii Române, dar și pentru a marca Centenarul Alexei Mateevici.

Preotul basarabean Alexei Mateevici a scris cunoscuta poezie „Limba noastră” (actualul imn de stat al Republicii Moldova) în tranşeele Primului Război Mondial. În doar câteva luni, poezia lui a dat ocolul României, însă poetul s-a stins la scurtă vreme din cauza unei boli cumplite: tifosul. După doar câteva luni, visul lui Mateevici – unirea Basarabiei cu România – avea să devină realitate.

Limba română a fost evidențiată prin intermediul minunatelor cântece tradiționale românești. Copii și tinerii din Căușeni au oferit celor prezenți un recital de muzică și dansuri românești, spectacol care a avut loc la bustul poetului și preotului basarabean, Alexei Mateevici. Domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH le-a oferit micilor artiști, drept răsplată pentru dăruirea lor, posibilitatea de a participa în vara anului viitor la o școală de vară în România, împletind astfel marcarea Precentenarului Marii Uniri, sub egida căruia au loc anul acesta toate evenimentele IEH, a Centenarului sărbătoririi marelui patriot basarabean, Alexei Mateevici, dar și a faptului că tabăra va fi organizată în 2018, când se implinește un secol de la Marea Unire.

Cu această ocazie, domnul domnul Igor Șarov, viceministru al Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a anunțat continuarea restaurării bisericii-monument istoric din Căușeni, cu fonduri de la Ambasada USA în Republica Moldova.

 Delegația IEH a vizitat și Casa Limbii Române din Căușeni, unde domnul director Nicolae Brînzea a dăruit două calculatoare și a făcut o donație de carte în limba română.

Gazda manifestărilor a fost domnul Nicolae Gorban, președintele raionului Căușeni, alături de care s-a aflat și domnul Grigorie Repesciuc, primarul orașului Căușeni. La eveniment au participat și personalități de pe ambele maluri ale Prutului.