Acasă / Evenimente / Ziua Culturii Naţionale – Omagiu pentru Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naţionale – Omagiu pentru Mihai Eminescu

Miercuri, 15 ianuarie 2014, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Primăria Sectorului 6 din Bucureşti, a organizat un eveniment cultural pentru a marca Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 164 de ani de la naşterea “Luceafărului poeziei române”, Mihai Eminescu.

În cadrul evenimentului de lansare a cărţii “Mihai Eminescu – în destinul istoric al României“ au participat: pr. dr. Nicolae Brînzea, director general adjunct al IEH, prof. univ. dr. Ion Bănşoiu, director al editurii Paideia, dr. Mihai D. Vasile, editor şi co-autor al cărţii, prof. univ. dr. Mihaela Stănciulescu, co-autor al cărţii şi Tudor Turcu, consilier al primarului Sectorului 6, Rareş Mănescu.

Un element inedit a fost reprezentat de audienţa care a luat parte la lansarea volumului. Aceasta a fost asigurata de reprezentanţi ai celor 3 generaţii: copii, tineri elevi şi studenţi, profesori, părinţi şi bunici. Pr. dr. Nicolae Brânzea a vorbit despre creaţia şi personalitatea lui Mihai Eminescu: „Onoraţi invitaţi, stimată audienţă, îmi face o deosebită plăcere să vă vorbesc azi despre poetul naţional Mihai Eminescu şi despre ceea ce a însemnat destinul său pentru istoria României. Trebuie să ştiţi că Eudoxiu Hurmuzachi, istoric, politician și patriot român, a fost mentorul lui Mihai Eminescu, cel care i-a insuflat dragostea de patrie.”

Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale şi importanţa literaturii şi a valorilor culturale româneşti, Institutul a oferit pachete cu cărţi în limba română pentru invitaţii prezenţi. De asemenea,  reprezentanţii Institutului au oferit pachete de cărţi şi cadrelor medicale de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu” din Bucureşti, dar şi comunităţii de români din Apşa de Mijloc, regiunea Transcarpatia, Ucraina.