Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Vizita viceministrului culturii din Republica Moldova, Igor Şarov, la Bucureşti. IEH – Ministerul Culturii de la Chişinău – Proiecte comune culturale, educaţionale şi de cercetare ştiinţifică.

Vizita viceministrului culturii din Republica Moldova, Igor Şarov, la Bucureşti. IEH – Ministerul Culturii de la Chişinău – Proiecte comune culturale, educaţionale şi de cercetare ştiinţifică.

Luni, 23 iunie 2014, conducerea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a primit la Bucureşti vizita viceministrului culturii din Republica Moldova, domnul Igor Şarov şi a delegaţiei conduse de acesta, din care au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Culturii de la Chişinău şi ai Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, precum şi preşedintele Fundaţiei Syllabus, domnul Eugen Ursu. Cu această ocazie cele două părţi, conducerea IEH şi reprezentanţii autorităţilor de la Chişinău, au semnat un protocol de colaborare ce vizează proiecte comune culturale, educaţionale şi de cercetare ştiinţifică. Astfel, ca prim pas al colaborării, în perioada 23-27 iunie 2014, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni derulează, în parteneriat cu Ministerul Culturii de la Chişinău, „Tabăra de istorie şi civilizaţie românească” dedicată etnicilor români din Republica Moldova, studenţi ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Tinerii vor participa la activităţi socio-culturale menite să crească gradul de informare al acestora în domenii de interes: istorie, cultură şi civilizaţie românească, dar şi politici europene. În egală măsură, se vor familiariza cu mediul academic de dincoace de Prut şi vor face schimb de experienţă cu studenţi de la diverse universităţi din România. Programul „Taberei de istorie şi civilizaţie românească”, organizată de către IEH, include cursuri, pe care studenţii Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova le vor urma la Institutul Diplomatic Român, în Bucureşti, precum şi vizitarea unora dintre cele mai importante obiective culturale româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Ţăranului Român (toate aflate în Capitala României), Mânăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus (jud. Braşov), Castelul Peleş, Sinaia (jud. Prahova), etc. „Tabăra de istorie şi civilizaţie românească”, proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, are drept scop creşterea gradului de cunoaştere a realităţilor istorice, a valorilor patrimoniului românesc, precum şi conservarea şi promovarea identităţii culturale, etnice şi lingvistice în rândul tinerilor din Republica Moldova.