Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Vizita domnului Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova la IEH –18 decembrie 2017

Vizita domnului Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova la IEH –18 decembrie 2017

Luni, 18 noiembrie 2017, conducerea Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a primit la sediul IEH vizita secretarului general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, domnul Igor Șarov, care a fost însoțit de domnul Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România.

Cu această ocazie, directorul general al IEH, domnul Nicolae Brînzea și secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, domnul Igor Șarov au discutat despre oportunitățile legate de desfășurarea proiectelor comune în 2018.

Directorul general IEH, domnul Nicolae Brînzea şi-a exprimat susţinerea şi disponibilitatea în organizarea schimburilor culturale şi a diverselor proiecte pentru Republica Moldova, acţiuni care se înscriu în misiunea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni de sprijinire a programelor culturale şi educaţionale pentru comunităţile românilor din afara granițelor țării. În aceste demersuri, IEH are susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

În baza protocolului existent între cele două instituții și conform programului strategic al IEH pe 2018: “Spațiul cultural comun românesc- Centenar Marea Unire 1918-2018”, anul viitor urmează să fie continuate proiectele de amploare organizate în Republica Moldova, precum Salonul de Carte BookFest și conferința dedicată patrimoniului comun românesc.

De asemenea, s-a discutat și despre extinderea colaborării în domeniul educațional. Domnul Nicolae Brînzea, director general IEH,  a propus ca elevii și studenții basarabeni care studiază în România să fie implicați în activități extracurriculare în domeniile culturale, sportive și educaționale. Domnul Igor Șarov, secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova consideră oportună colaborarea în domeniul educațional și prin organizarea de cursuri atât pentru elevii, cât și pentru profesorii din Republica Moldova.

Anul viitor, la București vor fi organizate mai multe tabere tematice care îi vizează pe studenții de la facultățile de istorie, arhitectură și arheologie din Republica Moldova, dar și pe muzeografii, bibliotecarii și meșterii populari basarabeni.

S-a discutat, de asemenea și despre donațiile de carte în limba română pe care Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni le va face școlilor gimnaziale din Republica Moldova, cărți care provin din școlile bucureștene, în baza protocolului semnat între Inspectoratul Școlar al Municipiului București și IEH.

Domnul Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova a făcut un dar de suflet Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, venind împreună cu un grup de colindători de la Colegiul de Medicină și Farmacie din Chișinău. Grupul „Romanița” a încântat auditoriul cu minuntate colinde și obiceiuri românești, specifice Sărbătorii Nașterii Domnului.