Acasă / Evenimente / Evenimente din Comunităţi / Vizita directorului general IEH, Zvetlana Preoteasa, la Cernăuți – 14-16 nov 2014

Vizita directorului general IEH, Zvetlana Preoteasa, la Cernăuți – 14-16 nov 2014

Directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, doamna Zvetlana Ileana Preoteasa, a participat în perioada 14-16 noiembrie 2014,  la ”Zilele culturii tradiționale românești la Cernăuți”, ediția a VIII-a, organizată de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți. Evenimentul a reunit Festivalul-concurs internațional de muzică populară românească ”În grădina cu flori multe” (ediția a X-a), Festivalul de folclor autentic ”Să-mi cânți, cobzar…” (ediția a VIII a);  caravana  filmelor  documentare românești (proiect implementat în parteneriat cu TVR Iași); expoziția de artă plastică  «Clujul – orașul comoară» (acțiune susținută de Școala Populară de Arte ”Tudor Jarda”, Cluj) și un târg de artă meșteșugărească românească.

Cu această ocazie, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, doamna Zvetlana Ileana Preoteasa, a oferit din partea IEH Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți 60 de volume de carte românească și 10 DVD-uri „Vița –  manual de spiritualitate românească”. Alte 90 de DVD-uri au ajuns la Consulatul României de la Cernăuți pentru ca ulterior să fie distribuite asociațiilor românești de pe întreg teritoriul Ucrainei.

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, directorul general IEH a participat la manifestarea comemorativă „Grigore Bostan – Omul, Savantul, Patriotul”, ce a marcat trecerea unui deceniu de la plecarea în Lumea celor Drepți a profesorului, cărturarului şi scriitorului Grigore Constantin Bostan și care a fost organizată de Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale Iu. Fedkovyci”, publicaţia „Zorile Bucovinei” şi Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi.

De altfel, Consulatul țării noastre la Cernăuți a fost locul în care directorul general al IEH, doamna Zvetlana Ileana Preoteasa și-a exercitat duminică, 16 noiembrie 2014, dreptul la vot.

Una dintre sărbătorile de suflet ale românilor din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei, ”Zilele culturii tradiționale românești la Cernăuți”,  a marcat anul acesta Ziua Națională a României, dar și  aniversarea a 10 ani de existență a Asociației culturale „Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți”.