Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Vizita directorului general adjunct al IEH, Nicolae Brînzea în Republica Moldova, 28-30 iunie 2017

Vizita directorului general adjunct al IEH, Nicolae Brînzea în Republica Moldova, 28-30 iunie 2017

 Cu aprobarea ministrului pentru românii de pretutindeni, doamna Andreea Păstârnac, directorul general adjunct IEH, domnul Nicolae Brînzea efectuază, în perioada 28- 30 iunie 2017, o vizită de lucru în Chişinău, Republica Moldova.

În data de 29 iunie 2017 a fost semnat un act adițional pentru prelungirea protocolului de colaborare existent din anul 2014 între Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Protocolul, care prevede derularea de proiecte comune între cele două instituții, a fost semnat de către viceministrul Culturii Igor Șarov și directorul general adjunct IEH, Nicolae Brînzea.

Documentul stabilește atât principiile și obligațiile părților, cât și principalele obiective ale cooperării. Cu această ocazie, s-a discutat despre proiectele realizate în parteneriat până acum, printre acestea numărându-se conferința științifică „Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare și punere în valoare” dar și despre continuitatea unor programe și proiecte de succes, precum târgul de carte Bookfest-Chișinău, ediția a II-a; taberele de vară pentru studenți, muzeografi, bibliotecari și meșteri populari; festivalul de romanțe „Crizantema de argint”. Totodată, s-a discutat și despre proiecte noi, care se vor derula în următoarea perioadă și care au drept scop promovarea culturii şi a valorilor româneşti în Republica Moldova şi crearea unui spaţiu cultural comun românesc.

Directorul general adjunct IEH, domnul Nicolae Brînzea şi-a exprimat susţinerea şi disponibilitatea în organizarea schimburilor culturale şi a diverselor proiecte pentru Republica Moldova, acţiuni care se înscriu în misiunea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni de sprijinire a programelor culturale şi educaţionale pentru comunităţile românilor din afara granițelor țării. În aceste demersuri, IEH are susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Cu ocazia semnării actului adițional de prelungire a protocolului de colaborare, directorul general adjunct al Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, domnul Nicolae Brînzea s-a întâlnit cu ministrul Culturii, doamna Monica Babuc. În cadrul întâlnirii a fost apreciată dinamica pozitivă a dialogului bilateral și s-a făcut referire la mai multe acţiuni realizate în comun între cele două instituții. Pe această cale, ministrul Culturii i-a adus mulțumiri oficialului român pentru susținere în derularea proiectelor comune.

Colaborarea dintre Ministerul Culturii și IEH se axează în primul rând pe schimbul de experiență, colaborarea și susținerea activităților educaționale și culturale întreprinse de ambele părți.