Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Vizita delegației Congresului Românilor din Serbia la sediul IEH – 14 iunie 2017

Vizita delegației Congresului Românilor din Serbia la sediul IEH – 14 iunie 2017

În data de 14 iunie 2017 o delegație a Congresului Românilor din Serbia, care include mai multe asociații românești, a efectuat o vizită de lucru la sediul Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Din delegație au făcut parte dr. Predrag Balașevici, președintele Congresului Românilor din Serbia, Miroslav Gruici, președintele Comitetului Executiv al Congresului Românilor din Serbia, Zavișa Jurj, președintele Asociației pentru cultură a Românilor/Vlahilor din Serbia și Dușan Pârvulovici, președintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin.    

Domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” a făcut o scurtă prezentare a rolului și misiunii IEH. De asemenea, au fost trecute în revistă proiectele derulate în ultima perioadă de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în comunitățile românești din Serbia. Lectorii care predau limba predau limbă, cultură și civilizație românească în Timocul sârbesc au participat în perioada 23-24 mai 2017 la cursuri de perfecționare organizate în Drobeta Turnu Severin de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Anul trecut, peste 1000 de părinţi şi elevi etnici români/vlahi din nord-estul Serbiei, judeţele/comunele Bolievac, Bor, Zajecar, Cupria, Svilajnac, Svilajnac, Golubac, Zagubica, Majdanpek, Negotin, Veliko Gradiste si Kladovo au participat la dezbaterile şi mesele rotunde organizate de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Asociația pentru Cultura românilor/vlahilor „Ariadnae Filum”. Campania de informare a populaţiei româneşti/vlahe pe tema necesităţii păstrării şi promovării limbii şi identităţii culturale româneşti, dar şi a drepturilor pe care le au minorităţile naţionale într-un stat european a cuprins 34 de localităţi cu populaţie majoritar românească din Timoc și a făcut parte din proiectul „Caravana Limbii Române în Timoc”, derulat de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. În acest context a fost reiterată ideea organizării, anul acesta, a celei de-a doua ediții a caravanei.

Cu ocazia Zilei Limbii Române, în data de 31 august 2017, în comuna Bolievac va avea loc cea de-a șasea ediție a „Caravanei Culturii și Tradiției Populare” , eveniment care se va bucura și de sprijinul IEH, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

„Dansurile, muzica tradițională și costumele populare care vor fi prezentate în cadrul <<Caravanei Culturii și Tradiției Populare>> sunt unice și sunt păstrate doar în această zonă>>”, a afirmat domnul Zavișa Jurj, președintele Asociației pentru cultură a Românilor/ Vlahilor din Serbia.

În cadrul discuțiilor s-a vorbit și despre necesitatea  înființării unui centru românesc în Serbia, în care să se desfășoare evenimentele asociațiilor românești reprezentative din Timoc și Voivodina.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni are în procedură traducerea și tipărirea lucrării științifice  „De la sârbii vlahizați la limba vlahă” a etnografului Slavoljub Gacovic, o argumentație solidă despre istoria poporului și limbii române, de la începuturi și până azi, cu aplecare asupra românilor din Timoc.

 „Cultura, educația și spiritualitatea reprezintă temelia identității românești. De aceea, am inițiat anul acesta un program dedicat comunităților istorice, intitulat  <<Spațiul cultural comun românesc>>, întrucât, prin intermediul acestui concept putem demonstra și argumenta din punct de vedere cultural, educațional și spiritual că suntem români”, a concluzionat domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.