Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Sute de români din Italia, cu steaguri tricolore în mâini, au fost prezenți la spectacolul „Mărțișorul Centenarului”

Sute de români din Italia, cu steaguri tricolore în mâini, au fost prezenți la spectacolul „Mărțișorul Centenarului”

Aproape 2000 de români, care locuiesc la Roma, Italia, dar și italieni au fost prezenți la spectacolul „Mărțișorul Centenarului – împreună pentru a ne cunoaște mai bine la sărbătoarea Mărțișorului”.

„Îmi exprim speranța că mărțișorul este și pentru dumneavoastră un simbol al sentimentului de acasă, al României care vă așteaptă și vă mulțumește pentru tot ceea ce faceți în calitatea voastră de ambasadori ai imaginii țării în lume, precum și un simbol al mândriei față de frumoasele tradiții românești pe care sper din tot sufletul că le vom transmite generațiilor viitoare.

Contribuția românilor de peste hotare la păstrarea și transmiterea moștenirii culturale, lingvistice, spirituale românești este esențială și reprezintă o prioritate pe agenda mea și a instituției. În acest sens, vă așteptăm la Minister cu idei și cu proiecte ca împreună să clădim bazele unui parteneriat durabil.” a transmis în mesajul său, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Cu steaguri tricolore în mâini, spectatorii au cântat și dansat alături de artiștii care au urcat pe scena Teatrului Atlantico din Roma. Concertul a fost susținut de interpreți români consacrați: Gabriel Cotabita, Silvia Zagoreanu, Constantin Bahrin, Ansamblul “Dor Calator”, Eugen Patrascanu, Constantin de la Botosani, Cenaclul Flacara cu Andrei Paunescu si invitatii sai: Magda Puskas, Vasile Mardare, Vanghele Gogu, Claudia Serdan  Evenimentul, care a avut loc în data de 4 martie, a fost sprijinit de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. În cadrul proiectului „Mărțișorul Centenarului – împreună pentru a ne cunoaște mai bine la sărbătoarea Mărțișorului” au avut loc și expoziții de obiecte de artizanat cu specific românesc: sculpturi, picturi, icoane, porturi tradiționale românești, produse artizanale locale.

„Sărbătoarea mărțișorului se desfășoară anul acesta într-un context de sărbătoare, când marcăm în întreaga Românie și peste hotare Centenarul Marii Uniri. Așadar, Mărțișorul Centenarului are o semnificație specială pentru românii de pretutindeni. Scopul mărţişorului este de a aduce vestea înnoirii, speranţa, bucuria, iubirea şi concilierea în vieţile oamenilor care îl dăruiesc sau îl primesc. Sentimentul de iubire pentru familie, dragostea și dorul de țară reprezintă cel mai prețios mărțișor pentru toți românii, oriunde s-ar afla.” a transmis în mesajul său domnul Nicolae Brînzea, director general IEH.

Evenimentul aflat la a X – a ediție a contribuit și la o mai bună cunoaștere a obiceiurilor și tradițiilor României de către cetățenii italieni, implicit la promovarea imaginii României în Italia.

Proiectul se înscrie în Programul Strategic – Spațiul Cultural Românesc Comun – Centenar Marea Unire 1918 – 2018 al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2018.