Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Schimb de experienţă între bibliotecarii din Republica Moldova şi cei din România

Schimb de experienţă între bibliotecarii din Republica Moldova şi cei din România

Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va derula în perioada 7 – 11 septembrie 2015, un proiect dedicat bibliotecarilor din Republica Moldova. Timp de 5 zile, participanții la proiect se întâlnesc cu colegii lor de la diverse biblioteci din Bucureşti, fac vizite de studiu la obiective culturale şi istorice din capitală şi participă la mai multe manifestări socio-culturale prevăzute a se derula în cadrul proiectului. 
Prin aceste acţiuni, se doreşte promovarea identităţii culturale şi etnice, creşterea numărului de cetăţeni etnici români care au acces la fondul de carte existent în bibliotecile din Republica Moldova, dezvoltarea de proiecte culturale în parteneriat, care să îi determine pe cetăţenii de etnie română să studieze în limba maternă, conectarea la realităţile din domeniul cultural, în mod special, cele referitoare la noutăţile din domeniul biblioteco-economiei.
Se doreşte continuitatea proiectului prin permanentizarea acestuia şi dobandirea unui caracter internaţional prin participarea unui număr mai mare de bibliotecari şi din alte comunităţi româneşti istorice din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Macedonia.

De asemenea, se intenţionează crearea unui website al proiectului, găsirea şi atragerea unor noi surse de finanţare a sesiunilor de training dedicate pregătirii lucrătorilor în domeniu , susţinerea reţelei de biblioteci, cu preponderenţă cele cu fond de carte în limba română şi dezvoltarea bibliotecilor ca sursă vitală pentru comunitatea respectivă, în special pentru comunităţile istorice româneşti.

Acest proiect se află la cea de-a doua ediţie şi este realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova.