Acasă / Resurse media / IEH în presă / „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni – Ziua a doua

„Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni – Ziua a doua

Marţi, 6 August 2013, cea de-a doua zi din cadrul saptamanii „Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, a fost dedicată istoriei românilor, transmite Romanian Global News.

 

În prima parte a zilei, profesorii de limba română, istorie şi geografie, veniţi din toate comunităţile istorice, alături de studenţii din cadrul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Federaţiei Asociaţiilor de Studenţi Basarabeni din România, au avut parte de două interesante expuneri, susţinute de istoricul Horia Nestorescu Bălceşti şi de prof. dr. în istorie, Sorin Colesniuc.Primul a conferenţiat despre marele istoric, scriitor şi revoluţionar român Nicolae Bălcescu, iar cel de-al doilea, despre singurul papirus original care se află în România. Prof. dr. în istorie, Sorin Colesniuc a făcut şi o prezentare succintă a istoriei Cetăţii Callatis. Moderatorul acestor conferinţe a fost doamna Lavinia Şandru.

Ziua a continuat cu două workshop-uri, unul dedicat cadrelor didactice, iar unul dedicat studenţilor.

Cu această ocazie, au conferenţiat, la workshop-ul dedicat profesorilor, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, domnul Valentin Popescu, Director, Departamentul Politici Educaţionale, şi doamna Megdonia Păunescu, consilier.

La workshop-ul dedicat studenţilor, domnul Dumitru Miron, decan al Facultăţii Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, împreună cu domnul Nicolaie Ilinca, referent de specialitate în cadrul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, au realizat prezentări interactive ce au avut ca scop intelegerea problematicii studentilor romani din comunitatile istorice. O parte din subiectele discutate au reprezentat sistemul de burse acordat etnicilor romani si anul pregatitor de limba romana. Totodata, in cadrul workshop-ului, studentii au primit un chestionar referitor la aspectele legate de sistemul de invatamant universitar din Romania.

Ziua s-a încheiat cu o excursie tematică la Balcic, Bulgaria, în cadrul căreia a fost vizitat Castelul Reginei Maria a României, unde actorul Dorel Visan a sustinut un moment artistic.

 

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/eveniment/10145-sptmana-educaiei-culturii-i-spiritualitii-romaneti-organizat-de-institutul-eudoxiu-hurmuzachi-pentru-romanii-de-pretutindeni–ziua-a-doua.html