Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / COMUNICAT DE PRESĂ Românii de pretutindeni au participat la ziua dedicată culturii româneşti

COMUNICAT DE PRESĂ Românii de pretutindeni au participat la ziua dedicată culturii româneşti

Vineri, 9 august a.c., a avut loc dezbaterea culturală „Ambasadori ai culturii româneşti” din cadrul Saptamanii Educatiei Culturii si Spritiualitatii romanesti

Dintre personalitatile invitate la acest eveniment au luat parte : Mircea Diaconu, fost ministru al culturii, Mircea Bunescu, regizor, Anca Colţeanu, regizor, Horia Nestorescu Bălceşti, istoric, Radu George Serafim preşedinte al Centrului Academic de Studii Hermeneutice şi artista de muzică populară Lia Lungu.

Actorul Mircea Diaconu a vorbit despre locul şi rolul culturii în societatea românească şi a punctat importanţa oamenilor de cultură drept repere pentru toţi românii de pretutindeni. În cadrul dezbaterii, acesta a precizat menirea pe care o are şcoala: „Societatea noastră are un mod de viaţă, iar şcoala are menirea să ajute societatea. Şcoala ar trebui să se implice mai mult în educarea copiilor.”

Ziua a continuat cu o prelegere despre artele spectacolului în cadrul căreia s-a concluzionat faptul că trebuie sa protejăm identitatea naţională prin păstrarea unei legături strânse între civilizaţie şi cultură. La sfârşitul dezbaterii, regizorul Mircea Bunescu a punctat faptul că „poetul naţional, Mihai Eminescu, va rămâne un simbol al românilor de pretutindeni. În orice mijloace, românii au continuat să rămână români, indiferent unde s-ar afla. România este singura ţară care este înconjurată de români.” Dezbaterea a fost moderată de Lavinia Şandru, realizator TV.

În cea de-a doua parte a zilei a avut loc deschiderea expoziţiei de carte, în cadrul căreia istoricul Horia Nestorescu Bălceşti şi-a prezentat cărţile expuse. De asemenea, profesorul univ. dr. Vasile Şoimaru de la Academia de Studii Economice, filiala Chişinău a susţinut o scurtă prezentare a albumului „Români din jurul României”, vernisat pe întreaga durată a evenimentului în holul hotelului President din Mangalia.

Printre reprezentanţii editurilor partenere ale Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni prezenţi la expoziţia de carte românească se numără editura Curtea Veche, editura Rao, editura Asciaţiei Macedonenilor din România, editura CD Press şi editura Nestor.
Profesorii şi studenţii au vizitat Muzeul de Arheologie din Callatis, unde au vizionat prezentarea cercetătorului științific dr. Sorin Marcel Colesniuc despre istoria singurului papirus descoperit în România.
Seara s-a încheiat cu un deosebit spectacol de balet susţinut în grădina Cercului Militar din Mangalia. Spectacolul, intitulat „Dor de Paris”, a fost asigurat de trupa de balet a Teatrului „Oleg Danovski” din Constanţa. Soliştii Marius Eftimie şi Daniela Vlădescu au încântat audienţa cu un repertoriu de muzică franţuzească.

Departamentul de Comunicare
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
E-mail offic@ieh.ro
www.ieh.ro
www.facebook.com/IEHurmuzachi