Acasă / Resurse media / IEH în presă / Punţi spre Serbia fraternă

Punţi spre Serbia fraternă

Istoria nu se scrie singură. Oamenii o fac, chiar dacă, de multe ori, îşi ascund micimea în îndărătul “destinului”. Sute de ani, între români şi sârbi au existat relaţii de prietenie, îndrăznesc să spun chiar atât de apropiate încât parcă am fi fost fraţi de sânge cu vecinii din sud-vest. Noi, latini, ei, slavi, dar asta nu ne-a împiedicat să devenim unul, atunci când a fost nevoie. Nu doar Nichita Stănescu, spre exemplu, nutrea o dragoste profundă pentru Adam Puslojic şi pentru alţi scriitori sârbi, ci a existat şi există o adevărată chimie care cuprinde naţiuni, în acest sens. Au fost, însă, şi perioade sumbre, cum s-a întâmplat în perioada 1996 – 2000, când interesele politice au distrus sentimentele şi tradiţia. Unii politicieni români au uitat (ori s-au făcut că uită) că sârbii sunt singurii vecini care s-au purtat corect cu noi pe tot parcursul vremurilor şi că (spre deosebire de unguri, ruşi şi bulgari) n-am avut niciun conflict militar cu ei. România – sau măcar o parte a ei, elita culturală de orientare naţionalistă – a rămas alături de poporul sârb, chiar şi în ciuda unor dispute de natură etnică apărute la un moment dat. Este bine să reafirmăm acest amănunt, într-o perioadă în care, deşi vorbim despre deschiderea graniţelor, unii se străduiesc să ne despartă chiar de cei care ne-au fost prieteni sinceri.

Chiar în aceste zile, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) organizează în Valea Timocului o serie de evenimente culturale reunite sub egida “Artă şi educaţie românească pentru copiii din Serbia”. Seria acţiunilor a fost deschisă la Zajecar, în data de 8 decembrie, cu festivitatea “Moş Nicolae pentru copiii din Serbia”, iar cu această ocazie a avut loc şi încheierea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, desfăşurate la Zajecar, în perioada septembrie – decembrie 2013. Evenimentele au continuat cu vernisajul expoziţiei de artă românească, organizată la biblioteca de carte românească din cadrul “Casei de cultură românească” din Zajecar. Evenimentele se desfăşoară sub auspiciile prietenului nostru Radu George Serafim, preşedintele Centrului Academic de Studii Hermeneutice din Bucureşti, iar invitat special este ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David. Menţionăm că la vernisaj au luat parte prof. univ. dr. Mihai Ielenicz şi profesor dr. Costin Diaconescu, altfel spus preşedintele şi secretarul general al Societăţii de Geografie din România. Cu această ocazie, biblioteca a primit un fond de carte de peste 6000 de volume pentru comunitatea noastră din Serbia şi nu numai, iar miercuri, la Bobovo, a avut loc, cu sprijinul ICR, deschiderea Bibliotecii de Carte Românească. Menţionez şi faptul că la aceste manifestări au participat membrii Coralei Bărbăteşti Armonia, care au susţinut concerte de colinde româneşti, psalmi şi suite corale. Evenimentele încheie seria de proiecte desfăşurate de IEH în Valea Timocului, pe parcursul acestui an, astfel că nu discutăm despre o manifestare izolată, ci de un concept derulat în timp, pe o arie largă.

Este şi un prilej de bucurie pentru noi, gazetarii de la romaniapress.ro, deoarece 20 de artişti prezenţi la Galeria Vibraţiilor Tinere, desfăşurată recent la Palatul Parlamentului şi la care site-ul nostru a fost partener media, vor primi Diploma de Excelenţă în cadrul Expoziţiei de Artă Românească, unde vor fi prezenţi cu 27 de lucrări, selecţionate de juriul Uniunii Artiştilor Plastici.

Concluzia este foarte simplă şi anume că atât supravieţuirea cât şi naţionalismul modern au o singură piatră de temelie: revitalizarea culturii veritabile. De ce unii nu observă, chiar dacă le aşezi ideea sub nas, asta e altă poveste…

Sursa: www.romaniapress.ro