Acasă / Evenimente / Proiectul „Basm Românesc”

Proiectul „Basm Românesc”

A doua ediţie a ,,Basmului Românesc’’, proiect iniţiat de Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi’’ pentru românii de pretutindeni în anul 2013 si relansat cu ocazia Centenarului Marii Uniri îşi va relua drumul către copiii români de pretutindeni care au contribuit la scrierea acestuia, dar şi către celelalte şcoli si asociaţii româneşti din afara graniţelor ţării.

Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi’’ pentru românii de pretutindeni a lansat acest proiect cu scopul ca, pe durata unui an, să stimuleze elevii români din afara graniţelor ţării să conceapă împreună un basm, un argument al unităţii lor identitare, indiferent de locul în care trăiesc.

În anul 2018 cu scopul marcării celor 100 de ani de la Marea Unire, copiii români din afara graniţelor ţării au acceptat provocarea de a concepe un nou basm pe care l-au dedicat acestui eveniment.  Punctul de pornire a basmului a fost la Suceava, unde prima filă a fost completată de către copiii din cadrul Asociaţiei ,,Proiect Pro Europa’’. Basmul a fost continuat de către copiii români din cadrul Şcolii de limbă română, cultură şi civilizaţie ,,Dacia’’ din Atena (Grecia), de către copiii Şcolii Arthis din Belgia, de către copiii Şcolii de limbă, cultură şi civilizaţie românească din Toscana (Italia) , de către copiii Şcolii româneşti din Bruxelles (Belgia) , de către copiii români de la Şcoala în limba română ,,Elena Rosetti Cuza’’ din Atena, de către copiii români de la Şcoala de Română din Munchen, de către copiii români de la Şcolile LCCR Puglia (Italia), de către copiii români de la Şcoala CEIP Santa Agueda, Benicasim, Castellon (Spania), de către copiii români de la Institutul Commprensiv ,,Carlo Buscaglia’’ din Cinisello Balsamo Lombardia (Italia), de către copiii români de la Şcoala 7 I.C. ,,G.A. Constanzo’’, Siracusa, Regiunea Sicilia Italia, de către copiii români de la Şcolile LCCR  Piemonte (Italia), de către copiii români de la Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească ,,Ciprian Porumbescu’’ din Cernăuţi (Ucraina), de către copiii români de la Şcolile LCCR din Tomelosso ( Spania), de către copiii români de la Şcoala LCCR San Pedro del Pinatar, Murcia (Spania), de către copiii români de la Şcoala LCCR Villarrobledo (Spania), de către copiii români de la Asociaţia Şcoala Română din Paris, de către copiii români de la Institutul Limbii Române din Italia, de către copiii români de la Şcoala Românească Europa Nova Bruxelles, și finalizat de către copiii de la Şcoala gimnazială nr. 117 din Bucureşti.

Toţi şi-au accesat cunoştinţele, trăirile şi imaginaţia contribuind astfel la scrierea poveştii universale a copilului român de astăzi, oriunde s-ar afla. O poveste educativă cu tâlc contemporan, într-un proiect absolut original, adresat copiilor de toate vârstele, care demonstrează că esenţa românească transcede generaţiile prin valori morale, precum binele, frumosul şi adevărul. Un basm românesc modern, scris şi simţit cu suflet românesc de copil.

Fără graniţe, cu inima plină de dragoste şi dor de România!