Acasă / Resurse media / IEH în presă / Noi manifestări pentru păstrarea identităţii în Serbia

Noi manifestări pentru păstrarea identităţii în Serbia

Comunitatea românilor din Serbia încearcă, prin acţiunile pe care le derulează, să consolideze identitatea naţională. Pe Valea Moravei a fost inaugurată, marţi, o bibliotecă de carte românească ce va înlesni accesul tinerilor la cartea scrisă în limba strămoşilor.

Asociaţia pentru păstrarea limbii, culturii şi religiei românilor/vlahilor de pe Valea Moravei (la sud de Dunăre, în zona Timocului) a înfiinţat o bibliotecă românească, singura în zonă, ce a fost inaugurată marţi, 10 decembrie, în localitatea Bobovo, potrivit Agerpres. Această entitate culturală va contribui la consolidarea identităţii naţionale a etnicilor români, la conservarea şi promovarea limbii lor materne, după cum susţine Rodica Bobului, preşedinta asociaţiei.
La constituirea fondului de carte a contribuit Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni, care a achiziţionat peste 500 de cărţi de la edituri din România.
Directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi“, Svetlana Preoteasa, a arătat că renaşterea naţională a minoritarilor români din Morava, Timoc şi sudul Dunării, unde timp de peste 180 de ani nu s-a învăţat oficial limba română, nu poate avea loc fără a înlesni accesul tinerilor la carte. „Cărţile dăruite acestei biblioteci sunt scrise, în majoritate, de clasicii literaturii române. Etnicii români din acest spaţiu al Serbiei de Nord-Est au dreptul să cunoască valorile culturale şi patrimoniale ale neamului din care fac parte“, a afirmat Preoteasa. După încheierea evenimentului, Corala bărbătească „Armonia“ din Constanţa a susţinut un spectacol de colinde româneşti, la care au participat reprezentanţi din satele din împrejurimi cu populaţie majoritar românească. Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ a mai donat în această săptămână Casei Româneşti din Zajcear 5.000 de cărţi de beletristrică, în încheierea vernisajului unei expoziţii de artă, la care au participat liderii românilor din regiunile istorice Timoc, Morava şi sudul Dunării – „Artă şi educaţie românească pentru copiii din Serbia“.
Sursa: www.ziarullumina.ro