Acasă / Resurse media / Galerie foto / Masă rotundă la sediul IEH – Moise Nicoară – 27.11.2014

Masă rotundă la sediul IEH – Moise Nicoară – 27.11.2014

41 de studenți, ani de studiu II și III, ai Facultății de Drept, Universitatea Transilvania, Brașov, au participat joi, 27 noiembrie 2014, la sediul Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, la evenimentul dedicat personalității lui Moise Nicoară (una dintre cele 12 figuri importante din istoria României, care se vor regăsi și în filele Calendarului IEH 2015), un prim pas în cadrul proiectului IEH „Interferențe culturale – promovarea personalităților românești din jurul granițelor”, al cărui scop este acela de a crește gradul de informare a tinerilor din țară și din afara hotarelor actuale ale României cu privire la susținerea cauzei românești, indiferent de timp și timpuri.

Două ceasuri ce i-au adus la masa rotundă atât pe studenți, cât și pe coordonatorii acestora: lect. univ. dr. Roxana Matefi și lect. univ. dr. Oana Șaramet, cancelar al Senatului Universității Transilvania, dar și pe conf. univ. dr. Silviu Gabriel Barbu, inspector general Corpul de Control și Evaluare Diplomatică în cadrul MAE, pe conf. univ. dr. Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH, și pe prof.univ.dr. Nicolae Ilinca, expert în cadrul departamentului Cercetare științifică IEH. Temele discutate au fost generoase: portret Moise Nicoară, Românii de pretutindeni – istorie și geografie, precum și prezentarea activităților și structurii Ministerului Român al Afacerilor Externe și ale Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Totodată, intersecția prezent – trecut, prin evocarea la sediul IEH, joi, 27 noiembrie 2014, a lui Moise Nicoară, a prins contur și în lumina cărților oferite, din partea IEH, studenților participanți, de către doamna Zvetlana Preoteasa, director general al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Moise Nicoară s-a născut la pe 30 noiembrie 1784, la Gyula (Regatul Ungariei/ Imperiul Habsburgic), a fost jurist, profesor, traducător, scriitor și patriot român, a tradus Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (Petiţia Valahilor din Transilvania). Manuscrisele lui Moise Nicoară se găsesc în Biblioteca Academiei Române.