Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Literatura română prezentată publicului israelian cu sprijinul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni

Literatura română prezentată publicului israelian cu sprijinul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni

Sărbătorirea Zilei Europei în Israel este marcată, conform tradiției, în principalele centre universitare din țară. În 2014, au avut loc două manifestări de marcare a Zilei Europei la Universitatea Ebraică din Ierusalim (12 mai a.c.) și la Universitatea din Haifa (15 mai a.c.). La ambele manifestări, România a fost reprezentată de un stand național, în organizarea Ambasadei Române la Tel Aviv și a Institutului Cultural Român-Tel Aviv, cu participarea activă a lectorului de limbă română de la Universitatea din Tel Aviv și a stagiarilor Ambasadei.

Având în vedere că publicul-țintă a fost alcătuit din studenți, conceptul de bază în organizarea celor două standuri a fost prezentarea oportunităților de studiere a limbii române în România și Israel, a oportunităților de studiere în România, a ofertei turistice din Români, cu accent pe principalele orașe (city-break), a oportunități de transport către România oferite de TAROM, a literaturii române, prezentată publicului israelian cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” din România.

Prezența românească la cele două manifestări dedicate Zilei Europei s-a remarcat prin diversitatea ofertei literare, turistice și educaționale, dar și prin invitatul de onoare, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Dialogul cu tinerii, în special cei din cea de-a doua și a treia generație a evreilor originari din România, a relevat interesul pentru menținerea legăturii cu România din perspectiva cunoașterii rădăcinilor familiei, a învățării limbii române și a efectuării de studii în România.

Cărțile de literatură română puse la dispoziție de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au reprezentat un punct de atracție pentru reprezentanții comunității evreilor originari din România, dar și pentru tinerii din a doua și a treia generație, interesați de cunoașterea limbii.