Acasă / Evenimente / Lansarea programului cultural „Cunoaşte România prin cultura sa tradiţională” în cadrul Diaspora Estival

Lansarea programului cultural „Cunoaşte România prin cultura sa tradiţională” în cadrul Diaspora Estival

Evenimentul „Diaspora Estival”, organizat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), a continuat miercuri, 21 august 2013, cu cea de-a treia zi din cadrul săptămânii dedicate mediului asociativ şi mass-mediei de expresie românească din afara graniţelor ţării.

Prima parte a zilei a fost dedicată problematicilor „Drepturi la muncă în Uniunea Europeană” şi „Probleme de natură consulară întâmpinate de românii din afara graniţelor.” Invitaţi în cadrul acestor dezbateri au fost Georgeta Bratu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, şi Bogdan Stănescu, director în cadrul Direcţiei Consulare din cadrul Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În cadrul dezbaterii, participanţii au ridicat probleme referitoare la încasarea pensiilor acordate de către statul român în alte state membre ale UE, situaţia repatrierii cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul UE, situaţia juridică a agenţiilor de plasare a forţei de muncă, emiterea unor documente de identitate româneşti minorilor aflaţi pe teritoriul ţărilor de reşedinţă, situaţia potenţialilor emigranţi români în Germania după data de 1 ianuarie 2014, posibilitatea deschiderii de noi consulate în statele UE şi diminuarea valorii taxelor consulare.

Manifestarea DPRRP a continuat cu un atelier dedicat educaţiei, culturii şi spiritualităţii româneşti, în cadrul căruia au fost invitaţi Lilian Zamfiroiu, preşedinte Institutul Cultural Român (ICR), Radu Baltasiu, director general al Direcţiei Generale Românii de Pretutindeni din cadrul ICR, şi Preasfinţia Sa, Episcop Vicar Patriarhal, Varlaam Ploieşteanu. Preşedintele ICR a subliniat importanţa deschiderii unui dialog cu românii de pretutindeni, în vederea promovării imaginii României, manifestându-şi, totodată, disponibilitatea de cooperare cu participanţii la acest program.

În cea de-a doua parte a zilei, reprezentanţii comunităţilor româneşti au participat la lansarea programului cultural „Cunoaşte România prin cultura tradiţională”. Ionela Prodan, reprezentant special pentru românii de pretutindeni în cadrul MAE, coordonator al acestui proiect, a afirmat cu acest prilej „Sunt mândră să îi am alături de mine pe românii de pretutindeni. Este un sentiment înălţător. Datoria noastră este să ne unim cunoştinţele şi să începem să promovăm cultura tradiţională a ţării noastre. Trebuie să înnobilăm titulatura de român”. În cadrul dezbaterii au fost prezenţi reprezentanţi ai partenerilor care susţin acest program: Paulina Popoiu, de la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Oana Petrică, de la Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Simona Hobincu, de la Muzeul Ţăranului Român şi Cristina Verona-Tobi, de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

Seara a debutat cu o expoziţie de obiecte, produse şi meşteşuguri tradiţionale româneşti şi a continuat cu Gala costumului popular românesc. Pe scena din Mangalia a evoluat ansamblul “Plai de Dor“, urmat de un recital susţinut de cunoscuta interpreta de muzică populară, Ionela Prodan. Evenimentul, desfăşurat în piaţeta centrală din Mangalia, la care au participat peste 300 de persoane, a continuat cu spectacolul oferit de Ansamblul folcloric “Ciocârlia” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.