Acasă / Evenimente / Evenimente din Comunităţi / La Negotin, în Timocul sârbesc, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

La Negotin, în Timocul sârbesc, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul Ziua Românilor de Pretutindeni la Negotin”, la Negotin în Serbia,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația  pentru  Cultura Românilor-Vlahilor  din Serbia „Ariadnae Filum“.

Aici, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită împreună cu hramul Sfântului Mucenic Ioan Valahul, organizat de Protopopiatul Daciei Ripensis. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit și invitații din Țara mamă au participat la Ziua Românilor de Pretutindeni și la sărbatoarea Sfântului Mucenic Ioan Valahul, ocrotitorul bisericii din Negotin, iar Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrović, Protopop  al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului  împreună cu un sobor de preoți. A participat și o delegație a Mânăstirii Sfânta Ana din Orșova, condusă de Maica Stareță Iustina Popovici.

După terminarea slujbei a urmat un program cultural artistic susținut de artiști din România și zona Văii Timocului. Nicoleta Iancu și Mellora Ploștinaru au interpretat pricesne românești, urmate de solistele  vocale Iela Marianovici din Bor și Milița Neșici din Negotin, soliștii instrumentali Voia Șurchici și Nicola Nicolici din Negotin, precum și tânărul artist Milan Nikolici din Cobișnița. La eveniment au fost prezenți lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit, credincioși și invitați din România.

Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din Nord-Estul Serbiei, prin spiritualitate, cultură şi limbă.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

na din Orșova, condusă de Maica Stareță Iustina Popovici.