Acasă / Evenimente / Evenimente din Comunităţi / La Ismail s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

La Ismail s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Ismail”, în Sudul Basarbiei, Ucraina,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” și cu sprijinul  Consulatului General al României la Odesa.

Evenimentul a debutat cu o depunere de flori la placa memorială a Mareșalului Alexandru Averescu, din Satul Babele, Raionul Ismail. 

A urmat, la Centrul de Informare al României de la Ismail, conferința "Mari personalități române din Basarabia istorică", la care au participat reprezentanți ai asociațiilor românești din Bugeac, dar și de la București, istorici, scriitori, jurnaliști, profesori de Limba română de la Universitatea de Stat din Ismail, și nu în ultimul rând, administratorul Centrului de Informare al României, din cadrul Universității de Stat din Ismail. 

La final, ansamblurile folclorice "Opincuța" și "Dor Basarabean", în calitate de ambasadori ai păstrării și exprimării identității naționale românești, ai cântului, jocului și portului național românesc, au încantat publicul cu reprezentații de excepție.