Acasă / Evenimente / Ministru delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr s-a întâlnit la sediul IEH cu bibliotecarii din Republica Moldova

Ministru delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr s-a întâlnit la sediul IEH cu bibliotecarii din Republica Moldova

În cadrul proiectului ” Interferenţe culturale româneşti- Cartea în biblioteci ” , astăzi, 9 septembrie 2015 domnul Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare s-a întâlnit cu 40 de bibliotecari din Republica Moldova, care se afla în perioada 7 – 11 septembrie 2015 în Bucureşti, la invitaţia Institutului ” Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

În prezenţa directorului general IEH, Zvetlana Preoteasa şi a directorului general adjunct IEH, Nicolae Brînzea s-a discutat depre carte ca mijloc de informare, folosirea preponderentă a grafiei latine, cartea tradiţională versus cartea în format digital.

Domnul ministru a apreciat faptul că în bibliotecile din Republica Moldova volumele în limba română sunt din ce în ce mai numeroase.

”Pentru mine este o veste bună că fondul de carte în limba română e în creştere în bibliotecile din Republica Moldova. Păstrarea identităţii româneşti e importantă pentru dumneavostră, pentru că zeci de ani aţi fost supuşi unui proces de deznaţionalizare. Rugamintea mea către dumneavostră este să încurajaţi în primul rând, îmbogăţirea fondului de carte în limba română şi, în al doilea rând, să indemnaţi copiii să citescă.”

Proiectul a demarat anul trecut la cererea bibliotecarilor din Republica Moldova.

” Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni are mai multe parteneriate cu biblioteci din România atât in mediul rural, cât şi cel urban. Ne dorim ca acest program să aibă continuitate şi, pe viitor, să existe schimburi de lucru intre bibliotecile din România şi Republica Moldova. ” a afirmat Zvetlana Preoteasa, director general IEH.

Bibliotecarii s-au întâlnit cu colegii lor de la Biblioteca Academiei, Biblioteca Metropolitană, Biblioteca pentru copii Ion Creangă, Biblioteca Naţională, şi au vizitat Muzeul Satului Dimitrie Gusti, pe cel al Colecţiilor , Patriarhia Română şi Muzeul Ţăranului Român.