Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / IEH a sărbătorit “Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale” – 9 mai 2016

IEH a sărbătorit “Ziua Românilor din Balcani: aromânii şi meglenoromânii. 111 ani de la recunoaşterea drepturilor naţionale” – 9 mai 2016

Simpozionul „ Românii din Balcani: realităţi şi perspective. Aniversarea a 111 ani de la emiterea Iradelei Imperiale – 9/22 mai 1905”  desfășurat în Aula Bibliotecii Academiei Române s-a bucurat de participarea  unor renumiţi istorici şi cercetători ştiinţifici: prof. univ. dr. Adina Berciu  de la  Universitatea din Bucureşti prof. univ. dr. Nicolae Serban Tanaşoca, directorul Institutului de Studii sud-est europene, dr.Virgil Coman,  şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, istoricul Nicolae Adrian Petcu,  cercetator gradul I dr. Emil Tîrcomnicu, conf.univ.dr. Nistor Bardu, Dr. Iulia Wisosenschi  de la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” şi Vlad Cubreacov , expert în geopolitică, preşedinte al Asociaţiei „Răsăritul Românesc”.

Prezent la eveniment,domnul Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a evidențiat importanţa evenimentului sub aspectul restabilirii semnificaţiei momentului 9/22 mai 1905 și a subliniat faptul că, încă de la preluarea mandatului, a făcut demersuri pentru a cunoaşte cât mai bine şi în mod direct situaţia comunităţilor româneşti de la sud de Dunăre.  În egală masură, ministrul delegat Dan Stoenescu a reiterat preocuparea și susținerea proiectelor care vin în sprijinul aromânilor şi meglenoromânilor.

Din partea Parlamentului României a fost prezent domnul Eugen Tomac, care a reprezentat comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Spectacolul de muzică şi dans al românilor din Balcani: aromâni şi meglenoromâni, care a avut loc în sala Pictură a Teatrului Naţional Bucureşti a adunat la un loc numeroşi iubitori de frumos. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei prezenţi. Grupul folcloric meglenoromân “Altona” din Cerna, jud. Tulcea, Ansamblul folcloric aromân “Dor”, Sarighiol de Deal, Eliza Nirlu , Teodora Calagiu și Grupul Zurlesque, George Piștereanu și Dani Popescu au fost aplaudaţi minute în şir de spectatori.

În foaierul Sălii Pictură,  cei prezenţi au putut admira o expoziție de fotografii și documente reprezentative pentru momentul aniversar.

Evenimentele  au marcat  111 ani de la Iradeaua Imperială Otomană de recunoaştere a românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Imperiul Otoman.

Parteneri ai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în realizarea acestui proiect sunt: Societatea de Cultură Macedo-Română, Biblioteca Academiei Române şi Muzeul Naţional al  Satului "Dimitrie Gusti".

Parteneri media: TVR Internaţional, Radio România Internaţional, www.privesc.eu