Acasă / Proiecte / Cercetare Științifică / Fila lunii mai a „Calendarului IEH 2018″ al evenimentelor care au generat momentul Marii Uniri din 1918

Fila lunii mai a „Calendarului IEH 2018″ al evenimentelor care au generat momentul Marii Uniri din 1918

 Anul acesta, Calendarul IEH este dedicat Centenarului Marii Uniri și face un arc peste timp punând în evidență evenimentele care au generat momentul Marii Uniri. 

Fila lunii mai 2018 a calendarului Institutului „ Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni este dedicată semnării Tratatului de Pace dintre România, pe de o parte și Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Turcia, pe de altă parte.

Tratatul a fost semnat la București în data de 7 mai 1918. Conform tratatului, România trebuia să cedeze Bulgariei Dobrogea de Sud și o parte din cea de Nord, să demobilizeze armata, să accepte rectificări de frontieră în favoarea Austro-Ungariei și să încheie cu Germania convenții economice avantajoase acesteia. Dispozițiile tratatului, ce a fost ratificat de Parlamentul României, dar nu a fost sancționat de Regele Ferdinand I, au fost anulate odată ce România a reintrat în război, în toamna lui 1918 (noaptea de 28 octombrie/10 noiembrie spre 29 octombrie/11 noiembrie).

Calendarul IEH se înscrie în cadrul programului strategic al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni dedicate anului 2018: “Spațiul cultural comun românesc- Centenar Marea Unire 1918-2018“.

Foto: Alexandru Marghiloman semnând Tratatul de la București în prezența atașaților militari germani și austrieci

Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României