Acasă / Proiecte / Cercetare Științifică / Fila lunii aprilie a „Calendarului IEH 2018″ al evenimentelor care au generat momentul Marii Uniri din 1918

Fila lunii aprilie a „Calendarului IEH 2018″ al evenimentelor care au generat momentul Marii Uniri din 1918

Anul acesta, Calendarul IEH este dedicat Centenarului Marii Uniri și face un arc peste timp, punând în evidență evenimentele care au generat momentul Marii Uniri.

Fila lunii aprilie 2018 a calendarului Institutului Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni este dedicată Congresului Națiunilor Asuprite din Austro-Ungaria de la Roma.

În perioada 26 martie/8 aprilie – 28 martie/10 aprilie 1918 la Roma a avut loc Congresul Națiunilor Asuprite din Austro-Ungaria. În cadrul congresului, este votată o moțiune prin care se cerea recunoașterea dreptului fiecărei națiuni de a se constitui în stat național sau de a se uni cu statul său național, în cazul în care acesta există.

În Declaraţia finală a Congresului de la Roma se sublinia: "Scopul principal al Austro-Ungariei şi al politicii sale tradiţionale de învrăjbire a naţionalităţilor a fost acela de a menţine un sistem politic care să permită minorităţii austro-maghiare să aservească o majoritate de peste 30.000.000 slavi şi latini. Acest imperiu al ruinei trebuie să ia sfârşit prin acţiunea comună a popoarelor oprimate".

Calendarul IEH se înscrie în cadrul programului strategic al Institutului “ Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni dedicate anului 2018: “Spațiul cultural comun românesc- Centenar Marea Unire 1918-2018“.

Foto: Harta Austro-Ungariei, 1918

Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României