Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Contribuția la menținerea și promovarea limbii române în rândul comunității evreilor originari din România, premiată de IEH

Contribuția la menținerea și promovarea limbii române în rândul comunității evreilor originari din România, premiată de IEH

    În data de 21 iunie 2017, la sediul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a avut loc un eveniment dedicat comunității evreilor originari din România stabiliți în Israel. Cu această ocazie, domnul Tvica Herman Berkovits a primit din partea IEH o diplomă și o plachetă pentru efortul, contribuția și întreaga activitate desfășurată în menținerea și promovarea limbii române în rândul comunității evreilor originari din România, cât și pentru susținerea proiectelor și programelor culturale care au contribuit la valorificarea culturii românești în Israel. Diploma și placheta i-au fost înmânate de domnul Nicolae Brânzea, director general adjunct IEH, în prezența doamnei Andreea Păstârnac, ministrul Românilor de Pretutindeni, a numeroși reprezentanți ai comunității evreiești din România și originarilor din Israel, a partenerilor IEH și a presei.

  “Familia Berkovits ne demonstrează constant ce înseamnă să ai rădăcini în două patrii, ce înseamnă lungul drum al asumării identității“, a afirmat doamna Andreea Păstârnac, ministrul Românilor de Pretutindeni.

  “Atunci când vorbim despre românii de pretutindeni, putem vorbi despre un patrulater format din diapora, comunitățile istorice, Republica Moldova și, nu în ultimul rând, despre comunitatea evreilor originari din România stabiliți în Israel. Originarii din România poartă în sufletul lor două mari iubiri: iubirea pentru țara în care s-au născut, au crescut și au fost educați, și Israel. Între cele două iubiri nu există granițe. Familia Berkovits este un model de implicare și susținere a României, atât pentru activitatea desfășurată în promovarea și susținerea țării noastre, cât mai ales, pentru conștientizarea faptului că trebuie să ofere României ceea ce țara i-a oferit. Am decernat o diplomă și o plachetă domnului Tvica Herman Berkovits pentru întreaga activitate desfășurată în menținerea și promovarea limbii române în rândul comunității evreilor originari din România, cât și pentru susținerea proiectelor și programelor culturale care au contribuit la valorificarea culturii române în Israel“, a precizat domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

  “Tot ceea ce am făcut pentru România a fost cu dăruire . Am o mare bucurie că relațiile dintre România și Israel sunt puternice astăzi și sper ca și în continuare să pot contribui la acest lucru. România este țara în care m-am născut, în care am primit educație și sunt mândru de acest lucru. Iubesc România, iubesc Israelul, și dorința mea este aceea de a contribui în continuare la întârirea relațiilor dintre cele două țări“, a declarat domnul Tvica Herman Berkovits cu prilejul decernării diplomei și a plachetei.

    Alături de domnul Tvica Herman Berkovits s-a aflat și soția sa, Elisabeth Berkovics, director al Departamentului Proiecte Speciale din cadrul Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim, cu care IEH a colaborat la organizarea a două evenimente deosebite la Ierusalim. “Avem o colaborare extraordinară cu Institutul <<Eudoxiu Hurmuzachi>> pentru românii de pretutindeni. După concertul organizat în parteneriat de IEH și Academia de Dans și Muzică din Ierusalim, și unde s-a cântat muzică românească, s-a vorbit mult timp după aceea despre succesul acestui eveniment“, a spus doamna Elisabeth Berkovics, director al Departamentului Proiecte Speciale din cadrul Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim.

   Printre personalitățile prezente care au luat cuvântul s-au numărat domnul Paul Schwartz, președintele Comunității Evreilor din România, domnul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, domnul Jose Iacobescu, președintele ”B`nai B`rith- România Forum dr. Moses Rosen” și domnul doctor academician Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

   Tvica Berkovits s-a născut în Maramureş, la Târgu Lăpuş. Mama sa, Viorica Berkovits, a fost deportată cu întreaga familie la Auschwitz fiind singura supraviețuitoare din întreaga familie, iar tatăl său, Lazăr Berkovits, a fost deportat în mai multe detașamente de muncă obligatorii în spatele frontului din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Tvica Herman Berkovits este a doua generație a supraviețuitorilor Holocaustului. Doctorul Tvica Herman Berkovits a urmat școala generală și cursurile Liceului Teoretic Petru Rareș din Targu Lăpuș și apoi s-a înscris la Institutul de Medicină și Farmacie-Facultatea de Medicină Generală din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1971. A activat ca medic in Romania până în 1975 când a emigrat împreună cu familia în Israel. Odată cu stabilirea în Ierusalim, a reușit prin munca susținută să se afirme, devenind un medic foarte cunoscut. Intre anii 1981-1985 a funcționat ca medic specialist în pediatrie la Spitalul Bekur Holim din Ierusalim. Din 1985 conduce Clinica Privată de Medicină Generală și Pediatrică în orașul Ierusalim.

    Are o activitate intensă în cadrul comunității evreilor originari din România, stabiliți în Israel, fiind distins de trei ori cu titlul de Omul Anului acordat de Centrul Cultural Româno-Israelian. Odată cu al doilea mandat de Prim-Ministru al Israelului pentru Benjamin Netanyahu, a fost desemnat medical personal al Premierului, funcție cu rang guvernamental.

    Soţia, Elisabeth, născută la Târgu-Mureş şi absolventă a Conservatorului din Cluj, secţia pian, este astăzi director al Departamentului Proiecte Speciale din cadrul Academiei de Muzică și Dans din Ierusalim.

    Pentru întărirea relațiilor între orașul București și Ierusalim, Primăria Capitalei i-a decernat în 2014 distincția “Cheia Orașului București” iar datorită contribuției aduse la dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre România și Israela fost numit Consul Onorific al României în Israel.

   Domnul doctor Herman Berkovits este un prieten foarte bun al României, care a contribuit de-a lungul ultimului sfert de veac, indiferent de guvernările care s-au succedat la putere, să faciliteze întâlniri la nivel înalt între personalități politice românești și personalități israeliene. Presa din România a menționat des aportul său la întărirea relațiilor în domenii multiple între cele două țări, dar și despre activitatea sa medicală. A ajutat victimele de la Clubul Colectiv în urma incendiului din 30 octombrie 2015, reușind să obțină din partea unei firme israeliene o sponsorizare în produse medicale în valoare de 150 000 euro și prezența a doi medici specialiști la București. Plecat din România în urmă cu peste 40 de ani, doctorul Tvica Herman Berkovits a rămas atașat sufletește de locurile sale natale din mirifica Țară a Lăpușului și de Cluj Napoca, unde a studiat medicina.