Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Continuarea „Basmului românesc” de către elevii Şcolilor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din Bruxelles, Belgia

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii Şcolilor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din Bruxelles, Belgia

Cea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit si la Şcolile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din Bruxelles, Belgia.

„A doua zi, Histor porni în căutarea Sfintei Miercuri. Merse el ce merse, cale lungă să-i ajungă, până ce întâlni un lac plin cu pești de toate culorile și de toate formele. Lacul era atât de întins încât Histor își construi o barcă ca să-l poată traversa.                                                            

Când coborî din barcă, se trezi în fața unei păduri întunecate și pline de primejdii. Se lăsa noaptea și Histor înainta încet pe cărarea ce ducea spre pădure. Vedea ochii înfricoșători ai animalelor pădurii și auzea din când în când venind din depărtare câte un urlet prelung. Deodată, sub razele argintii ale lunii, ascunsă în spatele unor copaci bătrâni, Histor zări o dihanie înaripată, nemaivazută vreodată de vreun om. Apropiindu-se, Histor văzu că era o bufnită. Bufnița grăi:                                                                                                                         

– Nu te teme, voinice. Eu sunt o bufniță fermecată și te voi ajuta.                                        

– Vreau să ies din pădurea întunecată și să ajung la Sfânta Miercuri.                            

– Știu unde trăiește Sfânta Miercuri, ai încredere în mine și te voi conduce la ea. Urcă-te în spatele meu și te voi duce ca vântul și ca gândul.                                                  

Deodată, bufnița își deschise larg aripile, Histor se urcă pe spatele bufniței și porniră la drum. Zburară peste mări și țări, când deodată…”

Fragment imaginat și scris de elevii înscriși la cursul de Limbă, cultură și civilizație românească de la Școala Comunală La Source Bruxelles, Belgia (Ana Dicu, Ecaterina Mahieu, Daria Irimia, Darius Irimia) și de la Școala Internațională NATO SHAPE, Belgia (Armin Toadere, Luca Popescu, Mihai Manea, David Lay, Irina Talmaciu, Eva Săftoiu, Ana Călin, Bianca Popescu), profesor coordonator: Oana TOPALA (profesor de limba română, de limba franceză și de deschidere interculturală).

Ştafeta merge mai departe la Școala în limba română "Elena Rosetti-Cuza" din Atena, Grecia pentru a continua basmul.
Mulţumim elevilor români din Bruxelles!