Acasă / Evenimente / Continuarea „Basmului românesc” de către elevii Şcolii româneşti Arthis din Belgia

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii Şcolii româneşti Arthis din Belgia

„Basmul românesc", proiectul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit si la Şcoala Românească „Arthis" din Belgia. Elevii şcolii au continuat povestea celor trei fete de împărat : Valahia, Transilvania si Moldova.

"…iar Turnul cel Negru este pe varful unui munte invaluit in ceata. Acesta este pazit strasnic de trei bestii nemaivazute – un dragon inaripat ce sufla foc spre soare-apune, o acvila uriasa cu doua capete, unul scruteaza neincetat taramul dinspre miaza-noapte, iar celalalt e intors mereu spre rasarit, insa cel mai de temut este un cavaler cu semiluna in frunte, caruia nimic nu-i sta in cale, a carui varsta nici pamantul nu i-o mai stie ; se spune c-ar avea mai bine de cinci sute de ani. Acesta pazeste turnul dinspre miazazi.

  • Dar de unde stii tu, batranico, toate grozaviile astea ? Si cum ar putea fecioarele mele, tinere fragile si lipsite de putere, sa treaca de asemenea dihanii ?
  • Cat despre asta, Marite Imparate, sa n-ai grija, eu am solutia. Iaca, eu sunt Sfanta Miercuri si, in ziua in care a raposat Dochia, mireasa inimii tale, in ograda mea s-au aciuat trei lebede albe pe care le-am crescut impreuna cu orataniile mele. Aceste pasari nu sunt unele ca oricare, ci au puteri nebanuite- pot zbura pana in inaltul cerului cu greutatea unui om in spinare si vorbesc in graiul nostru. De la ele am aflat ca cele trei bestii nu se impaca deloc, ba chiar se urasc de moarte si uneori se lupta intre ele pana cad la pamant.
  • Fii binecuvantata, Sfanta Miercuri ! Cum sa te rasplatesc pentru ajutorul pe care mi-l oferi ?
  • Pentru toate acestea exista un pret, desigur, pe care il vei afla cand va veni vremea.

Atat mai spuse batrana si se topi, ca si cand nici n-ar fi fost…."

Ştafeta merge mai departe la Şcoala de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească din Toscana, Italia pentru a continua basmul.
Mulţumim elevilor de la Şcoala „Arthis"!