Acasă / Proiecte / Continuarea „Basmului românesc” de către elevii Școlii CEIP Santa Agueda din Benicasim, Castellón, Spania

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii Școlii CEIP Santa Agueda din Benicasim, Castellón, Spania

Cea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit și la Școala CEIP Santa Agueda din Benicasim, Castellón, Spania.
„Cosașul, care era atât de mic că abia se zărea, repeta de zor o melodie. Şi nu era un cântec oarecare, ci un fel de descântec plin de magie.
Nu trecu mult timp și Histor, fără ca nici măcăr să-și dea seama, cu voce joasă, aproape murmurând, începu a fredona. Părea hipnotizat, pentru ca mintea sa nici măcar nu se putea împotrivi:
Ape tulburi-
Gânduri grele,
Pâraie-n volburi-
Prăpăstii rele:
Toate pieriți!
Voi fete frumoase,
Prințese gingașe,
Veniți și vă uniți
Tirania să biruiți!
Şi tot cântand aşa, deodată Histor este întrerupt de o voce destul de înțepată:
-Aşa, voinice, cântă, cântă, dar mai cu seamă, aceste vorbe nu le uita că de mare folos îți vor fi în călătoria ta!
-Cine vorbește? întrebă surprins voinicul nostru, întrucât se știa singur în locul acela atât de pustiu.
-Sunt eu, cosașul-poznașul. Şi, numaidecât acesta sări de pe pălărie pe umăr, mai apoi sus pe nas, că nu-și mai găsea starea și fără a zăbovi, începu iarăși a cânta…
Ape tulburi-….
-Hei, tu, cosașe, stai liniștit numai o clipă și explică-mi ce se întâmplă!
-Nu pot… Eu treaba ce-am am avut de împlinit am dus-o la bun sfârșit! Și acu' te-oi lăsa! Drum bun!
Și, pe nevăzute,
într-o rază palidă de soare, acea firavă arătare dispăru. Ei, acu-i acu', căci Histor se trezi în fața unei răscruci de drumuri și-și zise în sinea lui:………………….."

Elevii care au conceput fragmentul au fost coordonați de doamna profesor Anca Silvia Cristian de la Școala CEIP Santa Agueda din Benicasim, Castellón, Spania.
Ştafeta merge mai departe la Școlile de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Lombardia, Italia pentru a continua basmul.
Mulţumim elevilor români din Castellón, Spania!