Acasă / Evenimente / Conferința Internațională ,,Latinitate, Romanitate, Românitate”

Conferința Internațională ,,Latinitate, Romanitate, Românitate”

Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de stat din Moldova, alături de Universitatea de Stat ,,Dimitrie Cantemir” și Centrul de studii interdisciplinare ,,Silviu Dragomir” au organizat la Chișinău în perioada 31 octombrie – 02 noiembrie 2019, cea de a III-a ediție a Conferinței Internaționale „Latinitate, Romanitate Românitate”. Conferința a reunit nume importante ale istoriei, filologiei românești și europene, istorici și profesori de notorietate din universitățile, centrele și institutele de cercetare din Republica Moldova, România, Ucraina și Rusia. La deschiderea lucrărilor forului științific cuvântul de salut a aparținut prorectorului Universității de Stat din Moldova, dr. Angela Niculiță, care a subliniat importanța perpetuării tradiției conferințelor științifice internaționale.

În cadrul sesiunii plenare au mai vorbit dna. prof. Aurelia Hanganu, rector al Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”, dl. prof. Sorin Șipoș, directorul Centrului de studii interdisciplinare de la Oradea, dl Igor Șarov, profesor, istoric, cercetător și dna. Liliana Rotaru, prorectorul Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”.Conferința a debutat cu prezentarea volumului HISTORIA EST MAGISTRA VITAE: în honorem Ion Eremia, editat cu ocazia împlinirii a 65 de ani a cunoscutului istoric-medievist de la Chișinău, autor al unor importante cercetări științifice despre originea românilor, politica externă a Țărilor Române în perioada medievală, și editor de documente.

Cele 6 secțiuni ale conferinței au fost completate de abordări integrate și studii de caz. Și în cadrul acestei ediții participanții au reiterat necesitatea organizării anuale a acestei conferințe, întărind ideea că fiecare generație de cercetători are datoria de a verifica prin metode noi aserțiunile precedente ale latinității și romanității românilor, confirmându-le, corectându-le și completându-le.

Latinitatea, romanitatea și românitatea sunt cele trei ipostaze principale ale formării identității și specificității poporului român.