Acasă / Evenimente / Conferinţa „Excelență românească peste hotare”- Ziua românilor de pretutindeni- 28 mai 2016

Conferinţa „Excelență românească peste hotare”- Ziua românilor de pretutindeni- 28 mai 2016

„Excelență românească peste hotare” este titlul conferinţei care a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, în data de 28 mai 2016, cu prilejul sărbătoririi Zilei Românilor de Pretutindeni. Cuvântul de deschidere a aparţinut ministrului delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, domnul Dan Stoenescu, urmat de doamna Sandra Pralog, consilier de Stat la Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor al Administraţiei Prezidenţiale.
Evenimentul moderat de de Irina Păcurariu, jurnalist TVR a dezbătut tema identității naționale în străinătate și a rolului formativ al educației românești, alături de reprezentanți de marcă ai diasporei române: dr. Gențiana Dănilă, matematician, Université Paris Diderot, dr. Ioana Popescu,INSEAD (Institut Européen d’Administration des Affaires) – Știința deciziilor, Corneliu Mihăilă, inginer aeronautic – compania Boeing, dr. Iosif Razvan Bena, preot ortodox, Institutul de Fizica Teoretica CEA, Saclay, dr. Cristina Ghenoiu, Biotehnologie – Cowen and Company, New York, dr. Andrei Constantinescu, fizician, Centre Nationale de la Recherche Scientifique, Paris.

“ Nu putem să separăm excelenţa de modele. Avem în faţa noastră modele care sunt necesare oricărei societăţi umane, indiferent pe ce palier s-ar afla. “ a afirmat, în cadrul conferinţei, domnul Nicolae Brânzea , director general adjunct al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni.
Domnul Nicolae Brânzea a subliniat rolul IEH în promovarea limbii române, a culturii şi a tradiţiilor în rândul comunităţilor româneşti, prin derularea de proiecte culturale, educaţionale şi spirituale.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat de Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a fost transmis în direct pe www.privesc.eu