Acasă / Evenimente / Concertul Grupului folcloric aromân din Albania „Constantin Belimace”

Concertul Grupului folcloric aromân din Albania „Constantin Belimace”

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni alături de Uniunea Națională a Aromânilor din Albania – Liga Aromânilor din Albania și Fundația „Nicolae Iorga” și de Societatea de Cultură Macedo-Română a organizat la București, în incinta Sălii Media a Teatrului Național din București, în data de 20 noiembrie 2019, spectacolul de muzică și dansuri aromâne susținut de grupul folcloric „Constantin Belimace”.  Proiectul a fost derulat în marja Zilei Naționale a României.

În deschiderea spectacolului Ion Caramitru, Președintele Societății de Cultură Macedo-Română a accentuat aparteneța la filonul românesc a aromânilor: „Nu în ultimul rând, ci în primul, originea noastră de bază este cea românească și limba pe care o vorbim este dialect al limbii române. (…) Această vizită ne va face să recunoaștem dialectul nostru vorbit de frații noștri din Albania, vom auzi cântece și dansuri pe care le vom recunoaște ca fiind ale noastre și asta mă bucură nespus.”

Pando Bakalli, Președintele Fundației „Nicolae Iorga” a adresat mulțumiri Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și domnului Ion Caramitru pentru sprijinul acordat. A subliniat că spectacolul va aduce în atenția publicului folclorul aromân, acordurile muzicii și atmosfera vibrantă acționând precum „un scântei, care va aprinde focul, iar acest foc va aprinde inima tuturor”

Timp de 2 ore, fragmente autentice desprinse din folclorul aromân au fost puse în scenă de grupul folcloric „Constantin Belimace”, incluzând: un recital de poezie, un cântec de leagăn tradițional aromân, dansuri și „jocuri” aromâne și diverse cântece bătrânești. Măști de carnaval au încununat evenimentul, spectacolul încheindu-se într-o notă de umor și optimism deosebit.