Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / COMUNICAT DE PRESĂ „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni – Ziua a doua

COMUNICAT DE PRESĂ „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni – Ziua a doua

                                                                                                                                    Bucureşti,

7 august 2013

COMUNICAT DE PRESĂ

„Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni – Ziua a doua

 

 

Marţi, 6 August 2013, cea de-a doua zi din cadrul saptamanii„Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, a fost dedicată istoriei românilor.

 

 

În prima parte a zilei, profesorii de limba română, istorie şi geografie, veniţi din toate comunităţile istorice, alături de studenţii din cadrul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Federaţiei Asociaţiilor de Studenţi Basarabeni din România, au avut parte de două interesante expuneri, susţinute de istoricul Horia Nestorescu Bălceşti ,şi respectiv de prof. dr. în istorie, Sorin Colesniuc. Primul a conferenţiat despre marele istoric, scriitor şi revoluţionar român Nicolae Bălcescu, iar cel de-al doilea, despre singurul papirus original care se află în România. Prof. dr. în istorie, Sorin Colesniuc a făcut şi o prezentare succintă a istoriei Cetăţii Callatis. Moderatorul acestor conferinţe a fost doamna Lavinia Şandru.

 

Ziua a continuat cu două workshop-uri, unul dedicat cadrelor didactice, iar unul dedicat studenţilor.Cu această ocazie, au conferenţiat, la workshop-ul dedicat profesorilor, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Valentin Popescu, Director, Departamentul Politici Educaţionale, şi Megdonia Păunescu, consilier.

 

La workshop-ul dedicat studenţilor, Dumitru Miron, decan al Facultăţii Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, împreună cu domnul Nicolaie Ilinca, referent de specialitate în cadrul Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, au realizat prezentări interactive ce au avut ca scop înţelegerea problematicii studenţilor români din comunităţile istorice. O parte din subiectele discutate au reprezentat sistemul de burse acordat etnicilor români şi anul pregaăitor de limbă română. Totodată, în cadrul workshop-ului, studenţii au primit un chestionar referitor la aspectele legate de sistemul de învăţământ universitar din România.

Ziua s-a încheiat cu o excursie tematică la Balcic, Bulgaria, în cadrul căreia a fost vizitat Castelul Reginei Maria a României, unde actorul Dorel Visan a sustinut un moment artistic.

 

Departamentul de Comunicare
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
E-mail office@ieh.ro
www.ieh.ro

www.facebook.com/IEHurmuzachi