Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / COMUNICAT DE PRESĂ Proiectul „Basm Românesc” pentru elevii români din diaspora a fost reluat

COMUNICAT DE PRESĂ Proiectul „Basm Românesc” pentru elevii români din diaspora a fost reluat

                                                                                                      București, 24 septembrie 2013

 

                                                    COMUNICAT DE PRESĂ

Proiectul „Basm Românesc” pentru elevii români din diaspora şi-a reluat drumul şi ajunge în toate comunităţile de pretutindeni

Odată cu începerea noului an şcolar, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (IEH) reia proiectul „Basm Românesc” lansat la începutul lunii iunie, cu ocazia zilei internaţionale a copiilor.

Proiectul, iniţiat de IEH, este dedicat copiilor români din toate comunităţile din afara graniţelor ţării. Timp de un an, elevii români de pretutindeni vor concepe un basm colectiv.

„Basmul Românesc” a parcurs cinci ţări şi a ajuns în rândurile elevilor români din comunităţile româneşti. Prima pagină a basmului a fost scrisă de elevii din cadrul Palatului Copiilor din Bucureşti.  De la Bucureşti basmul a fost trimis către elevii români şi profesorii de limbă română din Spania şi Italia, care au participat în data de 1 iunie 2013 la evenimentul de lansare a proiectul prin sistem de video-conferinţă. A doua pagină a “Basmului Românesc” a fost realizată de copiii din Madrid, de la şcoala “Colegio Timón” sub îndrumarea profesorului de limbă română Mihaela Cucu. Din Spania, „Basmul Românesc” a ajuns în Seregno, Italia, la grupa elevilor români ai doamnei profesor Mariana Paliev.

Cea de-a patra pagină a fost compusă de copiii de la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, din Ucraina, iar cea de-a cincea a fost continuată de elevii  români ai Colegiului Public Ermitagana, din Pamplona, Spania, îndrumaţi de profesorul Mihaela Dan. Apoi „Basmul Românesc” a ajuns în Serbia, în rândul elevilor care participă la “Atelierele de limbă română Serbia de Răsărit”, sub coordonarea profesorului Rodica Buobu Lui. Continuarea basmului a fost realizată de copiii de la Instituto Comprensivo di Bozzolo, Verona, Italia.

În această toamnă basmul şi-a reluat călătoria în întreaga lume şi a ajuns în Belgia, la copiii din Athénée Royal Bruxelles 2 şi la cei din Ecole Communale “La Source” din Bruxelles, Belgia, urmând ca apoi să ajungă în Statele Unite, Australia şi din nou în Europa.

Proiectul „Basmul Românesc” va fi prezentat comunităţii româneşti la Milano de către Mariana Paliev, profesor colaborator al IEH. Evenimentul va avea loc în data de 28 septembrie a.c. şi este organizat de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în parteneriat cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano, la iniţiativa clusterului EUNIC Italia Milano, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor.

„Basmul Românesc” îşi va continua drumul în toată lumea până în iunie 2014 şi va ajunge în rândurile elevilor români din comunităţile româneşti de pretutindeni. Forma finală a Basmului va fi publicată şi trimisă tuturor comunităţilor.