Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / COMUNICAT DE PRESĂ Etnici români din Bulgaria au vizitat mânăstirile din Oltenia

COMUNICAT DE PRESĂ Etnici români din Bulgaria au vizitat mânăstirile din Oltenia

Bucureşti, 16 decembrie 2013

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Etnici români din Bulgaria au vizitat mânăstirile din Oltenia

 

 

 

 

În perioada 14-15 decembrie 2013, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) a organizat un pelerinaj la mai multe mânăstiri din Oltenia pentru un grup de 52 de copii care participă la proiectul pilot de predare a limbii române în Bulgaria.

 

Copii care au vizitat România fac parte din comunitatea română din regiunea Vidin şi au fost selectaţi de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, „AVE”.

 

Pelerinajul a inclus unele din cele mai importante mânăstiri din zona Olteniei: Mânăstirea Turnu, una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate creştina din Eparhia Râmnicului, Mânăstirea Cozia, ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, Mânăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu, Mânăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, şi Mânăstirea Sfânta Ana, aşezată pe coama Dealului Moşului, care domină oraşul Orşova.

 

Ospeţii au fost impresionaţi de frumuseţile României şi de splendoarea mânăstirilor, care, prin podoabele arhitecturale şi prin fresce, oferă vizitatorilor posibilitatea de a cunoaşte o parte importantă din istoria României.

 

Pelerinajul organizat de IEH a avut drept scop cuoaşterea obiectivelor cultural-religioase din România şi conştientizarea aparteneţei la filonul cultural român a tinerelor generaţii de etnici români din Bulgaria dar şi păstrarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase în rândul comunităţii româneşti din Bulgaria.

 

 

 

Departamentul de Comunicare
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
E-mail office@ieh.ro
www.ieh.ro