Acasă / Proiecte / „Calendarul IEH 2016” al patrimoniului identitar românesc din jurul graniţelor României, luna septembrie 2016

„Calendarul IEH 2016” al patrimoniului identitar românesc din jurul graniţelor României, luna septembrie 2016

La fila lunii septembrie 2016 a calendarului Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni descoperim împreună Catedrala Ortodoxă Românească „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia.
Biserica Înălțarea Domnului din Vârșeț este un veritabil monument al artei bizantine.A fost ridicată în perioada 1911-1913 prin strădaniile comunității românești. Materialul de construcție folosit este cărămida, exteriorul având un aspect interesant fiind netencuit, iar cărămidă lăsată aparentă. Biserica are trei intrări care permit accesul în biserică, una la partea de apus, cea principală; una spre nord, în mijlocul absidei; iar una pe partea sudică a bisericii, la capătul coridorului, în dreptul pronaosului. Biserica este împărțită conform canoanelor ortodoxe, având tindă, pronaos, naos și altar. Sculptura bisericii a fost executată de Nistor și Iosif Bosioc din Berliște. Ornamentația sculpturii este de factură barocă cu influențe provinciale.