Acasă / Proiecte / Arta si educatie romaneasca pentru copiii romani din Serbia

Arta si educatie romaneasca pentru copiii romani din Serbia

În perioada 7 – 11 decembrie 2013, Institutul  “Eudoxiu Hurmuzachi “ pentru românii de pretutindeni a organizat o serie de eveimente culturale organizate de către Institut în Serbia sub egida „Artă şi educaţie românească pentru copiii din Serbia”.

Duminică, 8 decembrie 2013, a avut loc în Serbia festivitatea de încheiere a cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească desfăşurate la Zajecar în perioada septembrie – decembrie 2013, de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” în parteneriat cu Asociaţia Unlimited Connections. La eveniment au participat peste 100 de persoane: copii, părinţi şi reprezentanţi ai comunităţii române din Valea Timocului.

Cu această ocazie, IEH şi asociaţia parteneră au organizat festivitatea „Moş Nicolae pentru copiii din Serbia”, care s-a desfăşurat la „Casa de cultură românească” din  Zajecar.

Copiii români i-au întâmpinat pe oaspeţi cu un program artistic din care nu au lipsit colindele şi o scenetă de teatru. La sfârşitul serbării, elevii au primit rechizite şcolare din partea IEH  şi dulciuri din partea Asociaţiei Unlimited Connections. Cei prezenţi au ţinut să mulţumească oaspeţilor pentru întregul sprijin acordat, dar mai ales au adus mulţumiri ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, pentru fatul că Moş Nicolae a reuşit să ajungă şi în comuniatea lor.

Luni, 10 decembrie 2013, a avut loc în Serbia deschiderea expoziţiei de artă românească în cadrul „Casei de Cultură Românească din Zajecar”.

Lucrările de artă expuse la Zajecar aparţin artiştilor români şi au făcut parte din expoziţia „Galeria Vibraţiilor Tinere” vernisată în perioada 7 noiembrie-5 decembrie 2013 şi organizată la Palatul Parlamentului din Bucureşti, de Asociaţia Atheneum în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”. Un juriu format din specialişti în domeniul artei a selecţionat de 27 de lucrări pentru a fi expuse în comunitatea românească din oraşul Zajecar.

În cadrul seratei dedicată culturii româneşti Institutul Hurmuzachi a organizat şi un spectacol de colinide susţinut de Corala Bărbătească Armonia din Constanţa.

La eveniment au participat peste 60 de persoane: Iulian Niţu, consulul României la Zajecar, Boian Aleksandrović, protopop al Daciei Ripensis, reprezentanţi ai parohiilor româneşti din Valea Timocului, dar şi reprezentanţi ai comunităţii române din Valea Timocului. Cu acest prilej, Zvetlana Preoteasa, director general al IEH, a declarat: „Această seară culturală este dedicată comunităţii româneşti din Serbia. Institutul Hurmuzachi acordă o deosebită importanţă învăţământului în limba română, dar şi culturii şi tradiţiilor româneşti. Prin organizarea unor astfel de evenimente culturale dorim păstrarea identităţii naţionale prin promovarea valorilor culturale româneşti în rândul comunităţilor istorice româneşti din afara teritoriului României. Vă mulţumim pentru aprecierile aduse eforturilor Institutului şi vă asigurăm de acordarea întregului nostru sprijin.”

Comunitatea română din Serbia a fost impresionată de prestaţia Coralei Armonia, cel mai bun cor bărbătesc din lume a câştigat Olimpiada Corală Mondială, desfăşurată la Cincinnati – Ohio, în Statele Unite ale Americii şi alte 3 premii în cadrul Campionatul European al Corurilor, desfăşurat anul acesta la Graz, Austria.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) a deschis o bibliotecă de carte românească la Bobovo ,în Valea Timocului, Serbia, în cadrul parohiei ortodoxe din localitate şi sub patronajul protopopiatului arheipiscopiei Dacia Ripensis. Biblioteca a fost deschisă cu sprijinul Asociației pentru păstrarea limbii, culturii și religiei românilor/vlahilor de pe Valea Moravei.

În deschiderea evenimentului ce a avut loc marti, 10 decembrie, la parohia ortodoxa româna din Bobovo, s-a oficiat o slujbă Te Deum şi a fost organizat şi un concert de colinde româneşti, psalmi şi suite corale, susţinut de Corala Bărbătească Armonia din Constanţa.

La evenment au participat: Zvetlana Preoteasa, director general IEH, părintele Iel Buobu Lui, paroh al parohiei de Horreum Margi și Isacova şi aproximativ 100 de români din toate satele româneşti care aparţin parohiei ortodoxe din Bobovo.

IEH a oferit  800 de volume  de cărţi în limba română şi rechizite şcolare pentru 57 de copii din Valea Moravei prezenţi la eveniment şi care participă la cursurile de limbă română.

Toate aceste evenimente au încheiat seria de proiecte desfăşurate de IEH în Valea Timocului, Serbia, pe parcursul anului 2013, între acestea se înscrie şi deschiderea pe 17 septembrie a cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească şi deschiderea primei biblioteci de carte românească, la Zajecar, în parteneriat cu Asociaţia Unlimited Connections şi sprijinite financiar de  Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE.