Acasă / Proiecte / Cercetare Științifică / Academicieni, cercetători, profesori și specialiști din domeniului istoriei din România, Republica Moldova și din diaspora, reuniți la Iași

Academicieni, cercetători, profesori și specialiști din domeniului istoriei din România, Republica Moldova și din diaspora, reuniți la Iași

Peste 100 de cercetători, istorici și profesori din România (Iași, București, Cluj-Napoca, Constanța, Târgoviște, Sibiu), Republica Moldova (Chișinău), Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia, SUA sunt prezenți zilele acestea la Iași pentru a participa la Conferința internațională „Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie și Actualitate”.

Deschiderea lucrărilor conferinței a avut loc pe 22 martie în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Conferința este structurată pe mai multe paliere în cadrul cărora sunt abordate subiecte precum: hermeneutica Declarației de Unire a Basarabiei cu România (27 martie 1918), contribuția clerului la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România, Basarabia și efectele Marii Uniri, anul 2018 în discursul public al mișcării de emancipare națională din Republica Moldova etc. Comunicările participanților sunt completate de abordări integrate și studii de caz.

„Ne exprimăm speranța că intervențiile și comunicările științifice din cadrul conferinței vor apărea într-un volum colectiv, a cărui publicare va fi susținută de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. În menținerea și promovarea identității românești, nu am ținut cont niciodată de granițele teritoriale, ci doar de unitatea de limbă și cultură.”, a transmis în deschiderea conferinței domnul Nicolae Brînzea, director general IEH.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Universității din București, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Institutul de Istorie din Chișinău și Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași – Departamentul Centenar, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și Institutul Francez Iași.