Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / 27-31 august 2015 -„Zilele Limbii Române”- Coslada (Madrid, Spania)

27-31 august 2015 -„Zilele Limbii Române”- Coslada (Madrid, Spania)

În perioada 27-31 august 2015, vor avea avea loc la Coslada (Madrid, Spania) „Zilele Limbii Române”, un amplu program cultural dedicat românilor din regiune. 
Proiectul debutează cu susţinerea de cursuri de formare şi metodica predării limbii române si a materilor de studiu în limba română, se vor desfăşura in Coslada (Madrid), Spania şi sunt gratuite. Profesorii formatori şi metodişti, inspectori şcolari din România vor expune metode moderne de predare a limbii române ca limbă străină şi metode de predare a materiilor de studiu în limba română. Proiectul este destinat tuturor profesorilor Institutului de Limba Română, care predau cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie în cadrul asociaţiilor sau al bisericilor din Spania. De asemenea, cursurile de metodica predării se adresează şi suplinitorilor care predau sau doresc să predea limba şi literatura româna în comunităţile de români din străinătate.


Profesorii de limbă, cultură şi civilizatie română din Spania sunt rugaţi să îşi anunţe participarea până în data de 20 august a.c. la adresa de mail office@ieh.ro.

Parteneri în organizarea atelierelor sunt: Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (MAE), împreuna cu Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa – FADERE.

 

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. Guvernul şi autorităţile administaţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea manifestărilor. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.