Acasă / Evenimente / 235 de ani de învăţământ românesc în localitatea Apşa de Mijloc, din regiunea Transcarpatia, Ucraina.

235 de ani de învăţământ românesc în localitatea Apşa de Mijloc, din regiunea Transcarpatia, Ucraina.

Directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni a participat duminică, 27 octombrie 2013, la aniversarea a 235 de ani de învăţământ românesc în localitatea Apşa de Mijloc, din regiunea Transcarpatia, Ucraina.

Sărbătoarea a continuat în cadrul Şcolii din Apşa de Mijloc cu aniversarea a 50 de ani de la inaugurarea actualei clădiri a şcolii. La eveniment a  întreaga comunitate de români,  aproximativ 500 de persoane: foşti absolvenţi şi foşti dascăli ai şcolii.  Reprezentanţi ai presei locale şi ai presei din România, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale, regionale şi ai inspectoratului şcolar al Raionului Rahiv, situat în partea sud-estică a regiunii Transcarpatia din Ucraina, au onorat participarea la acest eveniment.

De asemenea, din partea statului român au participat: directorul general al IEH, Zvetlana Preoteasa şi consulul general al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan. IEH şi consulul general al României la Cernăuţi au donat cărţi în limba română (manuale şcolare, culegeri de teste, literatură română şi reviste didactice) bibliotecii din cadrul şcolii.