Acasă / Fără categorie / Ziua Românilor de pretutindeni, sărbătorită în Israel

Ziua Românilor de pretutindeni, sărbătorită în Israel

Ziua Românilor de Pretutindeni va fi marcată în perioada 2- 5 iunie 2017 și în Israel, printr-o serie de activități organizate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Organizaţia Unitară a Evreilor Originari din România (A.M.I.R.).

În data de 2 iunie 2017, la Tel Aviv, vor avea loc o dezbatere și o proiecție de film despre locuri ale memoriei din Iași. Următoarele zile sunt dedicate unor vizite la Rosh Pina, unde se va construi Muzeul Originarilor din România, și în Ierusalim, la Muzeul Holocaustului. Manifestările sunt derulate sub genericul „Istorie culturală și istoricitate”.

Evenimentul vizează evidențierea legăturii prin cultură și educație dintre evreii originari din zona Iași, stabiliți în Israel și realizarea unei incursiuni în specificitatea comunității de evrei originari din România.

Proiectul „Istorie culturală și istoricitate” are drept obiectiv și conștientizarea aportului comunității evreiești de origine română din Israel la cultura română, dar și dezvoltarea relațiilor acesteia cu România.

Sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni continuă în data de 4 iunie 2017, la Cernăuți, unde va loc un concert care reunește artiști români din nordul Bucovinei și România.