Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / „Ziua Națională a României“, sărbătorită în comunitățile istorice românești

„Ziua Națională a României“, sărbătorită în comunitățile istorice românești

„Ziua Națională a României“ este marcată de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni atât în diapora, cât și în comunitățile istorice românești din afara granițelor țării.
În vecinătatea României, la Ismail, pe 3 și 4 decembrie 2016, programul vizează două zile de cursuri susținute de lectori de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați pentru 40 de profesori care predau în limba Română în Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa – Ucraina). Programul cuprinde conferinţe/dezbateri privind situaţia învăţământului în limba română din Ucraina, didactica predării, instrumente de pedagogie, precum şi necesitatea unificării celor două programe de învăţământ existente – pentru instituţiile cu predare în română şi pentru cele cu predare în limba „moldovenească“ din Ucraina – prin trecerea la programa pentru instituţiile şcolare cu predare în limba română. Cea de a doua zi se va încheia cu un concert susținut de ansamblul “Dor Basarabean” din Utkonosovka. Partener: Asociația Național-Culturală a Românilor din Regiunea Odesa “Basarabia”.
În 3 decembrie 2016 Ziua Națională a României va fi sărbătorită în comunitatea românească din Serbia, la românii din Timoc, printr-un concert de muzică populară românească susținut de artiști locali din regiune ce va avea loc la Lacul Borului. Stefan Radovanovic, cunoscut interpret de balade vechi timocene la instrumente de suflat și laureat național al festivalurilor de profil din Serbia va susține un recital extraordinar. Seara se va încheia cu un recital de muzică și dansuri populare românești susținut de ansambluri din Serbia (Timoc).
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Culturală a Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum“și Protopopiatului Daciei Ripensis din Serbia de Răsărit.
În perioada 5 – 11 decembrie 2016, tot în Serbia, la Mălainița, va avea loc o serie de 12 ateliere de sculptură în lemn de stejar destinate copiilor și adulților din comunitate care vor avea ca finalitate piese de artă din lemn destinate bisericilor românești din zonă. Ateliere sunt organizate sub genericul „Elemente esențiale de artă tradițională românească în Timoc – ateliere de sculptură în lemn“ pentru românii din Valea Timocului.
Partener în organizarea acestui eveniment este Protopopiatului Daciei Ripensis din Serbia de Răsărit.
Întregul program organizat cu acest prilej răspunde necesității de menținere a identității naționale a românilor din comunitățile istorice din vecinătatea României.