Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Ziua Limbii Române, serbată de aromânii din Albania, la Corcea

Ziua Limbii Române, serbată de aromânii din Albania, la Corcea

Vineri 07 septembrie 2018, Asociația Culturală „Aromânii din Albania”, filiala Corcea, Asociaţia “Liga Aromânilor din Albania” cu sprijinul Ambasadei României în Republica Albania, Consulatului Onorific al României la Corcea și Societății Macedo-Române, la inițiativa Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a organizat la Corcea, Albania o serie de manifestări cu ocazia  Zilei  Limbii Române.

La acest eveniment au participat numeroşi reprezentanţi ai comunităţii aromâne din zonă și ai mediului asociativ aromânesc din Albania, printre care și foști absolvenți ai burselor de studii oferite de țara noastră etnicilor aromâni din Albania, precum și unii cetățeni români stabiliți pe spațiu.

În deschiderea evenimentului, domnul Raul Truţescu, Consulul României în Republica Albania a transmis participanților salutul instituțiilor din România, organizatoare ale evenimentului și a subliniat importanța Zilei Limbii Române atât pentru diaspora română de pretutindeni, cât și pentru etnicii români/aromâni din comunitățile istorice. Totodată a transmis disponibilitatea Ambasadei României şi a instituţilor din ţara noastră pentru sprijinul proiectelor şi iniţiativelor comunităţii pentru păstrarea şi promovarea identităţii naţionale, culturii şi tradiţilor româneşti.

Doamna Daniela Stoica, lector universitar la Facultatea de Filologie în cadrul Universităţii “Fan. S. Noli” din Corcea a vorbit pe larg despre semnificaţia Zilei “Limbii Române” şi a prezentat câteva acţiuni concrete realizate în acest oraş, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Domnul Ilia Gjoka, Preşedintele Asociaţiei “Liga Aromânilor din Albania” s-a adresat celor prezenţi subliniând importanţa păstrării şi transmiterii în rândul celor tineri a dialectului aromân al limbii române, ca un instrument vital în păstrarea identităţii naţionale. Totodată, a făcut un apel tinerei generaţii pentru o implicare mai concretă în demersurile efectuate de catre mediul asociativ aromânesc în Republica Albania.

Doamna  Mirela Veriga, preşedintele filialei Korcea a Asociaţiei Culturale “Aromânii din Albania”, în calitate de gazdă a acestui eveniment, a mulţumit participanţilor şi organizatorilor, făcând un apel pentru organizarea mai multor activităţi de acest gen.