Acasă / MRP / Vizita ministrului Natalia-Elena Intotero in provinciile spaniole Sevilla și Huelva

Vizita ministrului Natalia-Elena Intotero in provinciile spaniole Sevilla și Huelva

Situația românilor din Comunitatea Autonomã Andalucia a fost în centrul discuțiilor pe care ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, le-a purtat astăzi, 20 iulie, cu oficiali din provinciile Sevilla și Huelva.

În cadrul vizitei de lucru efectuate în Regatul Spaniei cu ocazia Galei “100 pentru centenar”, demnitarul român, însoțit de ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, s-a întâlnit cu Carlos Toscano Sanchez, subdelegatul Guvernului Spaniei în provincia Sevilla, cu Rafael Lopez Fernandez, delegatul provinciei Huelva, și cu alti reprezentanți ai autorităților locale.

Ministrul Natalia-Elena Intotero le-a mulțumit autorităților spaniole pentru sprijinul acordat românilor din Andalucia și a subliniat buna cooperare privind aspectele legate de domeniul muncii și securității sociale. Totodată, s-a evidențiat importanța acordată de noul guvern spaniol fenomenului imigrației. Demnitarul român a arătat că MRP este în permanentă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Muncii și Ministerul Educației pentru integrarea cu succes a românilor în țările unde locuiesc, dar și pentru protejarea drepturilor și obligațiilor ce le revin.

În acest context, ministrul Intotero a menționat impactul important al campaniilor de prevenție și informare, cum ar fi Campania Națională „Informare Acasă! Siguranță în lume” care continuă începând cu luna august.

Totodată, oficialul român a precizat că Guvernul României dezvoltă politici pentru a-i convinge pe cât mai mulți români din diaspora de mobilitate să se întoarcă în țară, precizând că există, din partea acestora, dorința de a reveni acasă.

Natalia-Elena Intotero a prezentat și demersurile și proiectele MRP în sprijinul comunităților românești, în direcția păstrării identității, a coagulării mediului asociativ și a implicării în viața comunităților locale.

“Avem un număr foarte mare de copii români, născuți în Spania iar una dintre prioritățile MRP se axează pe educație și pe păstrarea identității naționale. Dorim să le cultivăm dragostea față de România și de limba maternă. De aceea, am salutat existența cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească în Spania care în prezent deservesc 8.000 de copii. Am solicitat sprijinul autorităților spaniole pentru susținerea cursurilor de limba română în școlile din teritoriu”, a spus ministrul Intotero.

În cadrul intrevederilor cu domnul Rafael Lopez Fernandez, delegatul provinciei Huelva, și cu reprezentanți ai autorităților locale, ministrul pentru românii de pretutindeni a discutat despre cazul celor două minore plasate in custodia autorităților spaniole, după decesul mamei lor, o româncă victimă a violenței de gen. Natalia-Elena Intotero a vizitat centrul de minori din Huelva unde se află în prezent copiii și le-a mulțumit cadrelor de specialitate pentru sprijinul acordat.

Sursă foto: Arhiva MRP