Acasă / Evenimente / Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, în Regatul Spaniei

Vizita ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, în Regatul Spaniei

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a efectuat o vizită în Regatul Spaniei, în perioada 25 – 26 iulie 2013.

În debutul vizitei, oficialul român s-a întâlnit cu viceprimarul Barcelonei, Jaume Ciurama, și cu directorul Direcţiei patrimoniu, muzee şi artă a Primăriei, Josep Luis Alay. În cadrul discuţiilor, ministrul român si-a exprimat satisfacţia pentru deschiderea autorităţilor spaniole, dar şi a populaţiei în general, faţă de comunitatea românilor stabiliţi în Regatul Spaniei. Astfel, oficialul a apreciat că buna integrare a membrilor comunităţilor româneşti din Regatul Spaniei va putea să contribuie la consolidarea dialogului bilateral dintre ţările noastre şi la o mai bună valorificare, în interesul comun, a diversităţii culturale.

Autorităţile spaniole au adresat, în cadrul întâlnirii, o invitaţie privind organizarea unei expoziţii despre performanţele înregistrate în România în cei 25 de ani de tranziţie. Expoziţia ar avea ca scop punerea în evidenţă a transformărilor majore înregistrate de societatea românească, a consolidării democratice şi a progresului economico – social.

Ministrul delegat Cristian David a avut o întrevedere cu primarul oraşului Barcelona, Xavier Trias, care a afirmat încă o dată dorinţa de consolidare a relaţiilor bilaterale dintre cele două societăţi, apreciind oportunitatea organizării expoziţiei dedicată României la Barcelona în 2014.

Împreună cu directorul Direcţiei de patrimoniu, muzee și artă, ministrul Cristian David a avut o întâlnire cu preotul Aurel Bunda, care a prezentat situaţia privind stadiul lucrărilor construcţiei bisericii româneşti din Barcelona. Cu această ocazie, ministrul delegat Cristian David a solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru finalizarea acestor lucrări, precum şi includerea viitoarei biserici în patrimoniul cultural şi spiritual al Barcelonei.

În cadrul vizitei în Regatul Spaniei, ministrul delegat Cristian David s-a întâlnit şi cu şeful Direcției Generale de Poliție a Cataloniei, Manel Prat Pelaez. Au fost discutate aspecte privind situația infracționalității în rândul comunităților românești prezente în regiune și aspecte ce țin de combaterea comportamentului infracțional și antisocial. Totodată, au fost convenite intensificarea cooperării organelor de aplicare a legii, întărirea colaborării cu autoritățile locale din România și din regiunea Cataloniei, precum și susținerea procesului de integrare. În încheierea întrevederii, au fost trecute în revistă diferite situații speciale aflate în atenția autorităților polițienești regionale.