Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Vizita delegației IEH în Republica Moldova, 3-5 iulie 2018

Vizita delegației IEH în Republica Moldova, 3-5 iulie 2018

În perioada de 3-5 iulie 2018, delegația IEH a efectuat o vizită de lucru în Chişinău, Republica Moldova. Discuțiile s-au axat pe organizarea celei de-a III-a ediții a Salonului Internațional de Carte „Bookfest” la Chișinău.

În debutul întrevederii, ministrul Monica Babuc și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant pe care îl oferă Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), cu scopul promovării valorilor culturale comune, îndeosebi în ceea ce privește donațiile de carte pentru bibliotecile publice și cele ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.

La rândul său, directorul general adjunct IEH, Nicolae Brînzea a apreciat receptivitatea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în dezvoltarea relațiilor interinstituționale, exprimându-și susținerea și disponibilitatea organizării în continuare a diferitor proiecte culturale și educaționale pentru Republica Moldova.

În decursul zilelor de 4 și 5 iulie au avut loc mai multe ședințe tehnice dedicate celei de-a treia ediții a „Bookfest-Chișinău”, la care au participat secretarul general de stat al MECC, Igor Șarov; secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol; directorul general adjunct al IEH, Nicolae Brînzea; expertul responsabil cu proiecte de spiritualitate şi educaţie al IEH, Dan Mirea; directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică; președintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova, Gheorghe Prini; președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea; directorul CIE „MoldExpo”, Arcadie Andronic.

În urma acestor discuții a fost definitivat conceptul desfășurării ediției 2018 a „Bookfest-Chișinău”, la care vor participa peste 50 de edituri din România și Republica Moldova, cu peste 60.000 de titluri de carte propuse publicului iubitor de lectură. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi organizate lansări de carte, proiecții de film, jocuri intelectuale și alte activități distractiv-cognitive.

 Ediția 2018 se va desfășura în perioada 29 august – 2 septembrie, fiind organizată, tradițional, de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Asociația Editorilor din România, Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Institutul Cultural Român.

Un alt subiect abordat a vizat continuarea programului de mobilitate în domeniile culturii, educației și cercetării, prin organizarea unor tabere pentru copii și studenți, vizite de documentare pentru muzeografi, bibliotecari și meșteri populari, dar și organizarea în comun a conferințelor științifice internaționale.

Vizita a acvut loc cu aprobarea ministrului pentru Românii de Pretutindeni, doamna Natalia Elena Intotero.