Acasă / Evenimente / Unirea Basarabiei cu România, marcată la Chișinău printr-o serie de evenimente aniversare

Unirea Basarabiei cu România, marcată la Chișinău printr-o serie de evenimente aniversare

             Cu aprobarea doamnei Natalia Intotero, ministru pentru Românii de Pretutindeni și la invitația Academiei de Științe a Moldovei-Institutul de Istorie,  a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și a Liceului Teoretic "Alexandru Mateevici" din Căușeni, directorul general  IEH, domnul Nicolae Brînzea a efectuat în perioada 26-28 martie 2018 o vizită la Chişinău, în Republica Moldova.

            În contextul celebrării a 100 de ani de la Marea Unire, domnul director general IEH, Nicolae Brînzea a participat în data de 27 martie 2018, la ședința festivă consacrată Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Evenimentul a avut loc în aula Academiei de Științe a Moldovei, partener al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în seria de proiecte derulate sub egida Anului Centenar.

              Evenimentele de celebrare a Unirii Bsarabiei cu România au continuat la  Liceul Teoretic "Alexandru Mateevici" din Căușeni, unde a avut loc un moment de înaltă vibrație românească în momentul în care, unul dintre elevi, a citit Declarația de Unire a Basarabiei cu România. Domnul Nicolae Brînzea, director general IEH a subliniat faptul că „Marea Unire reprezintă pentru toți românii, oriunde s-ar afla, un moment de referință și un reper pentru devenirea națiunii române.”

            A urmat o vizită la Cimitirul din Feștelița, unde au fost depuse jerbe de flori la mormintele ostaşilor români, iar seria evenimentelor aniversare s-a încheiat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei unde a avut loc vernisajul expoziției dedicată Centenarului Marii Uniri. Expoziţia-simbol, dedicată Centenarului Marii Uniri, având acelaşi conţinut, cu imagini surprinse în 1918 în Basarabia, Bucovina şi Transilvania, a fost vernisată, simultan și Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia şi Muzeul Bucovinei Suceava. Expoziţia, denumită "Centenarul României Mari", cuprinde un număr de 12 panouri cu imagini ale unor documente redactate la vremea respectivă sau fotografii ale unor personalităţi de la 1918.

         În data de 28 martie, domnul Nicolae Brînzea a avut o întrevedere cu doamna Monica Babuc, ministru al Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și cu domnul Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. Directorul general IEH şi-a exprimat susţinerea şi disponibilitatea în organizarea schimburilor culturale şi a diverselor proiecte pentru Republica Moldova, acţiuni care se înscriu în misiunea Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni de sprijinire a programelor culturale şi educaţionale pentru comunităţile românilor de pretutindeni și a programului strategic al IEH pe 2018: “Spațiul cultural comun românesc- Centenar Marea Unire 1918-2018”.