Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Tineri etnici români din Ucraina și Croaţia în tabăra IEH de la Crevedia

Tineri etnici români din Ucraina și Croaţia în tabăra IEH de la Crevedia

Tineri etnici români din Ucraina (Transcarpatia şi Cernăuţi) și Croaţia (comunitatea de români băieşi) se vor afla în perioada 26 iulie  – 01 august 2014 în “Tabăra de cultură şi civilizaţie românească”, iniţiată de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și derulată în parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Ambasada României în Republica Croată, Consulatul General al României de la Cernăuţi și Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi.

Scopul proiectului, care aduce laolaltă 27 de tineri din cele două ţări, însoţiţi de profesorii îndrumători, este acela de a crea şi de a menţine legătura între etnicii români, dar şi dintre aceştia şi românii aflaţi pe teritoriul ţării natale, prin întregirea şi aprofundarea perspectivei acestora asupra spaţiului românesc.

Organizată la centrul IEH de la Crevedia şi la sediul Institutului din Bucureşti, tabăra se concretizează prin cursuri de cultură și civilizație românească susținute de: prof. univ. dr. Nicolae Ilinca, prof. Lidia Mîrșanu, conf. univ. dr. Silviu Gabriel Barbu, inspector general Corpul de Control și Evaluare Diplomatică în cadrul MAE, conf.univ.dr. Paulina Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”,  Ionela Prodan,   reprezentant special pentru românii de pretutindeni  și conf. univ. dr. Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român. Programul taberei include şi vizite la unele dintre cele mai importante obiective turistice din Capitală: Muzeul Colecţiilor de Artă (Muzeul Naţional de Artă al României), Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Memorial Tudor Arghezi „Mărțișor” (Muzeul Literaturii Române) şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. De asemenea, participanţii se vor întâlni cu oficialităţi din cadrul Parlamentului României (Senat) şi ale Ministerului Afacerilor Externe.

Centrul IEH de la Crevedia a găzduit în luna iunie a acestui an “Tabăra de istorie şi civilizaţie românească” pentru etnicii români din Republica Moldova, studenţi ai Facultăţii de Istorie şi Filosofie – Universitatea de Stat din Moldova, urmând ca în scurtă vreme să-şi deschidă porţile, în cadrul unei tabere tematice, pentru studenţi români stabiliţi în Spania.

“Tabăra de cultură şi civilizaţie românească”, organizată de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”, are menirea de a contura un cadru mai larg al valorificării tradiţiilor şi cunoştinţelor generale despre patrimoniul cultural românesc, precum şi conservarea şi promovarea identităţii culturale, etnice şi lingvistice în rândul tinerilor etnici români din Ucraina şi Croaţia.