Acasă / Proiecte / „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”

„Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”

 

 Desfăşurarea proiectului „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”

Mangalia 5-11 august 2013

 

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni împreună cu Departamentul politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni au organizat în perioada 5-11 august 2013 sub egida „Diaspora Estival 2013”, la Mangalia „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”.

Evenimentul, iniţatiat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni  şi susţinut de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Arhiepiscopia Tomis, Asociaţia Editorilor din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Asociaţia Inițiativă Ecologistă Europeană, Primăria municipiului Mangalia şi Primăria oraşului Horezu, a fost dedicat profesorilor şi studenţilor din cadrul comunităţilor de români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Italia şi Spania, care au luat parte la seminarii şi dezbateri susţinute de personalităţi marcante ale culturii româneşti.

Numărul participanţilor prezenţi la eveniment pe parcursul întregii săptămâni de program a fost de 52 de persoane.

Proiectul a avut în vedere lansarea unor dezbateri pe teme educaţionale, culturale şi spirituale româneşti. Astfel, cele 7 zile au fost dedicate: Limbii Române, Istoriei şi Civilizaţiei Româneşti, Geografiei României, Artei Româneşti, Cărţii Româneşti şi Spiritualitaţii Româneşti.

Printre personalităţile prezente la deschidere amintim: Cristian DAVID, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Ramona MĂNESCU, europarlamentar, Alina HAGIMA, director Departamentul Politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Protopop Vasile Cârlan, prof. univ. dr. Dumitru MIRON, decan Facultatea de Relaţii Internaţionale, ASE, dr. Radu George SERAFIM, preşedinte al Centrului Academic de Studii Hermeneutice, Corina CHERTES, consilier, Ministerul Educaţiei Naţionale, Valentin POPESCU, director general, Direcţia Politici Educaţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Prof. dr. Horia Nestorescu Bălceşti, istoric, Ovidiu ENCULESCU, vicepreşedinte, Asociaţia Editorilor din România şi actorul Dorel VIŞAN.

Deschiderea oficială a programului s-a realizat în prezenţa ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian DAVID, alături de care s-au aflat personalităţi marcante ale vieţii culturale şi spirituale româneşti. Prezent la eveniment, Cristian DAVID, a transmis un mesaj către participanţi şi către toţi românii din afara graniţelor naţionale, prin care a accentuat importanţa desfăşurării unor astfel de manifestări, care să pună în evidenţă esenţa identitară naţională.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a subliniat necesitatea de a face un efort  pentru a redescoperi demnitatea şi mândria naţională şi pentru a pune în evidenţă valorile culturale pe care le au românii. Totodată, ministrul Cristian David a prezentat şi obiectivele sale în ceea ce priveşte activitatea sa pentru românii de pretutindeni.

Doamna europarlamentar Ramona Mănescu în alocuţionea sa a apreciat ca fiind extrem de importantă păstrarea identităţii naţionale care se poate realiza atât prin şcoală, cât şi prin biserică şi i-a îndemnat pe invitaţi să nu uite niciodată că înainte să fie europeni sunt români indiferent de locul în care trăiesc. În incheiere Ramona Mănescu şi-a manifestat dorinţa de a participa şi la celelalte ediţii ale Săptămânii, Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti.

Doamna director general Zvetlana Preoteasa a prezentat proiectele pe care Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” le are în vedere pe viitor şi si-a exprimat dorinţa ca acest eveniment să reprezinte punctul de plecare pentru o colaborare care să asigure dezvoltarea de noi proiecte în spijinul românilor de pretutindeni.

La final, actorul Dorel Vişan a prezentat un moment artistic recitând mai multe poezi de Mihai Eminescu.

Seara a fost închisă  la Gradina de vara a Cercului Militar Mangalia cu un spectacol de muzică populară în care au performat artişti români din afara graniţelor ţării: ansamblul „Dor Basarabean” (Ucraina), Lia Lungu (SUA), Eugenia Cimborovici – Teodoreanu (Ucraina) şi Violeta Geapăna (Italia).

 

Ziua Istoriei şi civilizaţiei româneşti

 

Marţi, 6 August 2013, cea de-a doua zi din cadrul saptamanii „Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, a fost dedicată istoriei românilor.

În prima parte a zilei, profesorii de limba română, istorie şi geografie, veniţi din toate comunităţile istorice, alături de studenţii din cadrul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Federaţiei Asociaţiilor de Studenţi Basarabeni din România, au avut parte de două seminarii, susţinute de istoricul Horia Nestorescu Bălceşti şi, respectiv, de prof. dr. în istorie, Sorin Colesniuc. Primul a conferenţiat despre viaţa marelui istoric, scriitor şi revoluţionar român Nicolae Bălcescu, iar cel de-al doilea, a realizat o prezentare succintă a istoriei Cetăţii Callatis. Moderatorul acestor conferinţe a fost doamna Lavinia Şandru.

Ziua a continuat cu două workshop-uri, unul dedicat cadrelor didactice, iar unul dedicat studenţilor. Cu această ocazie, au conferenţiat, la workshop-ul dedicat profesorilor, din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Valentin Popescu, Director, Departamentul Politici Educaţionale, şi Megdonia Păunescu, inspector. Domnul Valentin Popescu a  prezentat  direcţiile de acţiune ale politicilor educaţionale la nivel european, precum şi direcţiile de revizuire a sistemului educaţional românesc. În cadrul workshop-ului, doamna Megdonia Păunescu a  prezentat rolul evaluării în procesul de învăţare şi în special efectele evaluări din punct de vedere psihologic asupra copiilor.

La workshop-ul dedicat studenţilor, Dumitru Miron, decan al Facultăţii Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, împreună cu domnul Nicolae Ilinca, referent de specialitate în cadrul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, au realizat prezentări interactive ce au avut ca scop înţelegerea problematicii studenţilor români din comunităţile istorice. O parte din subiectele discutate au reprezentat sistemul de burse acordat etnicilor români şi anul pregătitor de limbă română. Totodată, în cadrul workshop-ului, studenţii au primit un chestionar referitor la aspectele legate de sistemul de învăţământ universitar din România.

Ziua s-a încheiat cu o excursie tematică la Balcic, Bulgaria, în cadrul căreia a fost vizitat Castelul Reginei Maria a României, unde actorul Dorel Vişan a sustinut un moment artistic.

 

Ziua Geografiei României

 

Miercuri, 7 august 2013, cea de-a treia zi din cadrul „Săptămânii Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, a fost dedicată geografiei României.

Prima parte a zilei a debutat cu prezentarea studiului „Harta românilor de pretutindeni” realizată de prof. univ. dr. Nicolae Ilinca. Tema prelegerii a fost România şi distribuţia etnică şi formarea spaţială a poporului român în spaţiul carpatic. Prezentarea a fost însoţită de harţi ale regiunilor istorice şi de informaţii referitoare la numărul etnicilor români, al bisericilor şi al şcolilor cu predare în limba română din aceste zone.

Ziua a continuat cu prelegerea „Români căutători de noi tărâmuri” susţinută de prof. univ. dr. Silviu Neguţ, Academia de Studii Economice din Bucureşti. Cu această ocazie, profesorii şi studenţii au luat parte la o incursiune în lumea geografică pe care Silviu Neguţ a exemplificat-o prin propriile expediţii în Insula Paştelui şi Ţara de Foc.

Costin Diaconescu, secretar general al Societăţii de Geografie, a susţinut următorul seminar în cadrul căruia a expus participanţilor realizările şi activitatea Societăţii de Geografie, dar şi date referitoare la propunerile pe care societatea le-a realizat în demersurile pentru împărţirea regională a României. Totodată, acesta şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu profesorii din afara graniţelor.

În cadrul ultimului seminar din cadrul zilei dedicată geografiei, profesorii de limba română, istorie şi geografie, veniţi din toate comunităţile istorice, alături de studenţii din cadrul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Federaţiei Asociaţiilor de Studenţi Basarabeni din România, au avut parte o expunere de imagini unice, surprinse în peşteri din România. Cristian Lascu, redactor şef al revistei National Geographic, a prezentat fotografii din peşterile din România, precum şi ultimele descoperiri speologice din ţara noastră.

Moderatorul celor patru prelegeri a fost dr. Radu George Serafim, preşedinte al Centrului Academic de Studii Hermeneutice din Bucureşti.

Seara, participanţilor li s-a oferit un exemplu de convieţuire etnică, în conform cu legislaţia românească şi europeană. Uniunea Democratică a Turco-Musulmanilor din România, (UDTTMR), prin organizatia sa din Mangalia, a prezentat invitaţilor muzică specifică tătărească, precum şi tradiţii, inclusiv culinare, legate de sărbătoarea Ramadanului.

 

Ziua Spiritualităţii Româneşti

 

Joi, 8 august 2013, cea de-a patra zi a fost dedicată spiritualităţii româneşti. Ziua a început cu o scurtă cuvântare a Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul Bisericii Sfântul Mina din Mangalia. În deschiderea prelegerii Înaltpreasfinţitului, dr. Radu George Serafim a făcut o scurtă prezentare a rolului icoanei în viaţa spiritualităţii româneşti.

Ziua a continuat cu pelerinaje la Mănăstirea Sfănta Elena de la Mare din Costineşti, Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, la momumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, la cetatea Adamclisi şi la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei. Profesorii şi studenţii au beneficiat de informaţii folositoare cu privire la istoricul monumentelor şi al mănăstirilor vizitate.

 

Ziua Artei Româneşti

 

Vineri, 9 august a.c., ziua dedicată artei româneşti a început cu dezbaterea culturală „Ambasadori ai culturii româneşti”. În cadrul acesteia au participat: Mircea Diaconu, actor, Mircea Bunescu, regizor, Anca Colţeanu, regizor, Horia Nestorescu Bălceşti, istoric, Radu George Serafim şi artista de muzică populară Lia Lungu.

Actorul Mircea Diaconu a vorbit despre locul şi rolul culturii în societatea românească şi a subliniat importanţa oamenilor de cultură ca repere pentru toţi românii de pretutindeni.

Ziua a continuat cu o prelegere despre artele spectacolului în cadrul căreia s-a concluzionat faptul că trebuie să protejăm identitatea naţională prin păstrarea unei legături strânse între civilizaţie şi cultură. La sfârşitul dezbaterii, regizorul Mircea Bunescu a punctat faptul că „poetul naţional, Mihai Eminescu, va rămâne un simbol al românilor de pretutindeni. În orice mijloace, românii au continuat să rămână români, indiferent unde s-ar afla. România este singura ţară care este înconjurată de români.” Dezbaterea a fost moderată de Lavinia Şandru, realizator TV.

În cea de-a doua parte a zilei a avut loc deschiderea expoziţiei de carte la care au participat editura Curtea Veche, editura Rao, editura Asciaţiei Macedonenilor din România, editura CD Press şi editura Nestor şi în cadrul căreia istoricul Horia Nestorescu Bălceşti şi-a prezentat cărţile expuse. De asemenea, profesorul univ. dr. Vasile Şoimaru de la Academia de Studii Economice, filiala Chişinău a susţinut o scurtă prezentare a albumului „Români din jurul României”, vernisat pe întreaga durată a evenimentului.

Profesorii şi studenţii au vizitat Muzeul de Arheologie din Callatis, unde au vizionat prezentarea cercetătorului ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc despre istoria singurului papirus descoperit în România.

Seara s-a încheiat cu un deosebit spectacol de balet susţinut în grădina Cercului Militar din Mangalia. Spectacolul, intitulat „Dor de Paris”, a fost asigurat de trupa de balet a Teatrului „Oleg Danovski” din Constanţa şi Daniela Vlădescu.

 

Ziua Cărţii Româneşti

 

Sâmbătă 10 august, ziua dedicată cărţii româneşti a început cu seminarii dedicate profesorilor şi studenţilor. Profesori au beneficiat de un workshop susţinut de doamna Olga Bulboacă, profesor formator, privind structurarea unui plan de lecţie în cadrul cursurilor, iar studenţii de un atelier de lucru susţinut de prof.dr. Horia Nestorescu-Bălceşti, istoric şi conf. dr. Mircea Bunescu.

În a doua parte a zilei a avut loc lansarea basmului în versuri „Tinereţe fără bătrâneţe” a domnului Adrian Erbiceanu, iar apoi actorul Ion Arcudeanu a recitat basmul acompaniat la pian de Mădălin Voicu Jr. Seara a continuat cu recitalul la pian susţinut de Mădălin Voicu Jr., iar în final a Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a susţinut o cuvântare pentru invitaţi.

Seara s-a încheiat cu un spectacol de muzică folk susţinut de Andrei Păunescu.

 

Ziua Limbii Române

 

Dumincă, 11 august a.c., a avut loc încheierea oficială a programului dedicat profesorilor şi studenţilor participanţi la „Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spritiualităţii româneşti”, în perioada 5-11 august 2013.

În cadrul festivitatăţii de închidere a programului, preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, împreuna cu Zvetlana Preoteasa, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, au oferit diplome de participare tuturor profesorilor şi studenţilor reiterând ideea conform căreia, cultura şi spiritualitatea poporului român sunt axe prioritare de acţiune pentru cele două institute.

Seara a fost încheiată cu un deosebit spectacol de muzică clasică susţinut de marea soprană Felicia Filip.