Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / ,,România 100”- conferință dedicată marcării Centenarului Marii Uniri

,,România 100”- conferință dedicată marcării Centenarului Marii Uniri

,,România 100” este titlul conferinței dedicată marcării Centenarului Marii Uniri, care a avut loc la sediul Bibliotecii Române din Freiburg, Germania în perioada 9-10 martie 2018. În cadrul sesiunii știintifice, istoricii Victor Spinei, Ionel Cândea, Cosmin Popa, Gheorghe Cojocaru, Ion Șișcanu și Matei Cazacu au susținut prelegeri pe tema Marii Uniri de la 1918. La conferință au participat specialiști din România, Republica Moldova, Franța și Germania.

La eveniment a fost prezent și domnul Nicolae Brînzea, director general IEH care a susținut o comunicare despre importanța cuvântului, liant al identității românești într-un centenar.

,,În 2018, cuvântul este „Centenar”. În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, 100 de ani de la realizarea statului român unitar, prin sacrificii, voință politică și consens național. Poporul român este un continuum, o entitate care se identifică prin limba comună vorbită, prin spațialitate și o dimensiune temporală. , a afirmat în cadrul conferinței domnul Nicolae Brînzea, director general IEH.

Cu ocazia desfășurării acestui eveniment, a avut loc și vernisajul expoziției „Regina și Frontul”. Lucrările, care reprezintă imagini cu Regina Maria, Suverana României și care aparțin Muzeului Literaturii Române, au fost curatoriate de Beatrice Todireanu, președinte al Asociației ,,România Culturală”.

Evenimentul a fost organizat de Institutul ,,Euxodiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Institutul Român din Freiburg și Academia Română. Acțiunea s-a bucurat de sprijinul doamnei Natalia Intotero, ministru pentru Românii de Pretutindeni.