Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Proiectul IEH informativ – formativ “Interferențe culturale românești – Cartea în biblioteci”, la final

Proiectul IEH informativ – formativ “Interferențe culturale românești – Cartea în biblioteci”, la final

Joi, 09 octombrie, a avut loc la sediul Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni festivitatea de înmânare a diplomelor participanţilor la proiectul informativ – formativ “Interferențe culturale românești – Cartea în biblioteci”, care a constat în cursuri de perfecționare, susținute prin programul Biblionet, și în ateliere practice, în cadrul cărora bibliotecari de peste Prut au vizitat biblioteci şi alte instituții culturale – reper din spațiul bucureștean. Oaspeţii din Republica Moldova au fost întâmpinaţi de directorul general adjunct IEH, domnul Nicolae Brînzea, şi de directorul de cabinet la ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, doamna Mihaela Butariu, care, în deschidere, a citit mesajul ministrului Bogdan Stanoevici:

“Dragi bibliotecari,

Este pentru mine o onoare să mă pot adresa unor oameni care slujesc cărţii, culturii şi spiritualităţii române, aşa cum o faceţi Dumneavoastră.

Bibliotecile sunt tezaure de cultură ţi de spirit. În cărţile pe care le cuprind se află limba noastră pusă în formele cele mai felurite ale creaţiei şi ştiinţei.

Dumneavoastră, împreună cu profesorii şi învăţătorii, vă număraţi printre cei care au păstrat în viaţă limba română, în deceniile de persecuţie ale URSS-ului, ca slujitori ai cărţii.

Au venit, însă, şi vremuri mai bune! Republica Moldova merge acum spre drumul său spre Europa! Acolo unde îi e sufletul, acolo unde sunt toate poparele latine.

Drumul spre viitor se construieşte tot cu ajutorul cărţii, iar Dumneavoastră, bibliotecarii de azi aveţi o misiune la fel de importantă ca şi înaintaşii voştri.

Tehnologiile informatice vin azi să ajute munca bibliotecarului. Cataloagele cu foi îngălbenite de vreme se comprimă acum într-un simplu fişier. Prin internet lumea este din ce în ce mai interconectată. Cartea însăşi ajunge în spaţiul virtual, iar internetul ne permite să avem acces la biblioteci aflate la mii de kilometri distanţă.

Sunt realităţi care propun o nouă cultură – o cultură a interferenţei, iar noi trebuie să găsim bibliotecii un nou înţeles, o nouă utilitate, o nouă menire. Pentru că un lucru este sigur – cartea nu va dispărea, oamenii vor citi.

Copiii şi tinerii Republicii Moldova sunt studioşi şi însetaţi de cultură, de cunoaştere, iar acest lucru este cel mai important garant al unui viitor mai bun.

Îmi doresc din toată inima ca acest proiect – “Interferențe culturale românești – Cartea în biblioteci”, susţinut de către Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” din România, în parteneriat cu Ministrul Culturii din Republica Moldova, să aşeze o cărămidă la construcţia unui viitor european al copiilor noştri.”

Fiecare dintre cei prezenţi a primit diplomă de participare, semnată de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici, viceministrul culturii din Republica Moldova, domnul Igor Şarov, şi directorul general IEH, doamna Zvetlana Preoteasa, dar şi cărţi în limba română din partea  Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni mulţumeşte sponsorului proiectului, SIF Banat – Crișana, şi partenerilor săi, implicaţi în proiectul ce s-a încheiat pe 10 octombrie 2014, respectiv Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Centrală Universitară şi Muzeul Naţional de Istorie a României.

Desfăşurat în perioada 06 – 10 octombrie 2014, la  Centrul IEH de la Crevedia şi la sediul Institutului din Bucureşti, proiectul informativ – formativ “Interferențe culturale românești – Cartea în biblioteci” se înscrie în seria acţiunilor prioritare ale Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, care susţine cartea ca mesager al patrimoniului cultural naţional şi sprijină realizarea fondului de carte românească în comunitățile istorice românești.