Acasă / MRP / Participarea ministrului Natalia-Elena Intotero la omagierea eroilor din Primul Război Mondial, în Pasul Vâlcan

Participarea ministrului Natalia-Elena Intotero la omagierea eroilor din Primul Război Mondial, în Pasul Vâlcan

În anul Centenarului, la granița dintre județele Hunedoara și Gorj, Pasul Vâlcan și-a primit, sâmbătă, 25 august a.c, oaspeții la Memorialul Eroilor Marelui Razboi Mondial, la evenimentul „De la Război la Marea Unire”.
Au avut loc o serie de ceremonii militare și religioase dedicate luptelor purtate de armata română pe frontul Primului Război Mondial, inclusiv în munții Vâlcanului, în 1916.
La ceremonii a luat parte și ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, care a felicitat autoritățile locale pentru organizarea acestei manifestații de mare însemnătate pentru toți românii. Demnitarul a reamintit de sacrificiile și eroismul tuturor militarilor care și-au pierdut viața în batăliile purtate pe aceste meleaguri în urmă cu 100 de ani.

În anul 2016, în Pasul Vâlcan, la o altitudine de 1.600 de metri, a fost ridicat un muzeu dedicat eroilor din Primul Război Mondial, care cuprinde o cruce şi busturile generalilor Ion Culcer, Dumitru Cocorăscu, Ion Dragalina, precum şi al Majestăţii Sale Ferdinand I Întregitorul, Regele Românilor în perioada Marelui Război.

La evenimentul de sâmbătă, Memorialul Eroilor a fost completat cu patru busturi ale unor personalităţi exponențiale din perioada Marelui Război, precum cel al reginei Maria, al Ecaterinei Teodoroiu, al generalului Dragalina şi al locotenentului Popoviciu.
Invitații au asistat la reconstituirea unor scene din luptele care s-au dat în trecătoarea din Carpați, cu militari echipaţi în uniforme ale Armatelor României, Germaniei şi Austro-Ungariei din perioada războiului, cu copii ale steagurilor de regimente. Pe fosta linie de front au fost aduse echipamente și au fost săpate tranșee pentru a recrea tabloul bătăliilor de acum 100 de ani.
La eveniment au mai luat parte prefectul județului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, reprezentanți ai CJ Hunedoara și Gorj, precum și primari ai localităților din cele două județe.  De asemenea, a fost prezentă o delegație din Republica Moldova, din care au făcut parte și primarul și viceprimarul orașului Ialoveni.